Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE

Zaposlenici središnjih ustanova EU spremaju se na štrajk

europski parlament
Arhiva VL
Autor
Stojan de Prato
10.12.2009.
u 16:07

Nakon dvadesetak godina društvenoga mira, 38.000 zaposlenika središnjih ustanova Europske Unije sprema se na štrajk! U ponedjeljak će trosatni štrajk upozorenja održati u Vijeću EU tijekom sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva.

Nakon dvadesetak godina društvenoga mira, 38.000 zaposlenika središnjih ustanova Europske unije sprema se na štrajk! U ponedjeljak će trosatni štrajk upozorenja održati u Vijeću EU tijekom sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva. U Europskome parlamentu najavili su štrajk za siječanj, tijekom saslušanja novih članova povjereničkoga kolegija Europske komisije. Sami zaposlenici EK trebali su o štrajku odlučiti danas, no čekali su odluku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU o EK-ovu prijeldogu da se plaće od 1. siječnja 2010. povećaju 3,7 posto bruto; a COREPER nastavlja vijećati do večeri.

EK-ov prijedlog temelji se na uredbi Vijeća EU da se plaće zaposlenika računaju temeljem Eurostatovih podataka o kretanju plaća javnih službenika u osam zemalja članica u prethodnoj godini. EK mora predložiti povišicu temeljem toga izračuna, a COREPER je kvalificiranom većinom glasova potvrđuje prije posljednjega dana u godini. Odbije li je, zaposlenici mogu zatražiti zaštitu Europskoga suda pravde (ECJ). Već je jednom, 1972. Vijeće EU odbilo potvrditi EK-ov izračun, ali su plaće, nakon presude ECJ-a, morale porasti.

Pa čemu onda spor? U pet zemalja članica plaće javnih službenika ove su godine smanjene, pa su glasila oko EK-ova izračuna podigla halabuku, iako će se ta smanjenja na službenike EU odraziti u 2011. godini. Predstavnici zemalja članica u COREPER-u odugovačenjem samo podilaze javnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije