Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJERNICE

Ne ostvare li se planirane uštede, Vlada će rezati plaće državnim službenicima

Milanović Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.11.2014.
u 00:04

Vlada u Smjernicama ekonomske i fiskalne predviđa rast BDP od 0,5 posto u 2015. godini

Vlada Zorana Milanovića izradila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2015. do 2017. godine koje predviđaju smanjenje deficita državnog proračuna sa 15,6 milijardi kuna u ovoj godini na 12,2 milijarde kuna u 2015. godini. Najzanimljivija stavka u Vladinim smjernicama je da se ukupni rashodi za zaposlene iduće godine smanjuju za 646 milijuna kuna - na ukupno 21 milijardu kuna. Zaposlenima u Vladinoj administraciji regres i božićnica neće biti isplaćena niti iduće godine, ali će im se osnovna plaća za minuli rad uvećati za oko 100 milijuna kuna.

Vlada troškove za zaposlene planira smanjiti jer očekuje bolju kontrolu nakon što svi uđu u sustav Centralnog obračuna plaća, ali i kroz planirano smanjenje ukupnog broja zaposlenih u državnoj administraciji. U smjernicama se tvrdi da će se načelo "dva za jednog" striktno provoditi - dakle do novog zapošljavanja može doći tek nakon što dvoje zaposlenih ude o mirovinu.

Nadalje, ako ministar financija Boris Lalovac u prvih pet mjeseci uvidi da se planirane uštede od 646 milijuna kuna ne događaju željenom dinamikom, Ministarstvo financija će Vladi u lipnju predložiti smanjenje osnovice plaća za odgovarajući postotak. Tako smanjene plaće isplaćivale bi se već od srpnja iduće godine.

Vlada u Smjernicama ekonomske i fiskalne predviđa rast BDP od 0,5 posto u 2015. godini, te 1,3 i 1,5 posto u 2016. i 2017. godini. Iduće godine Vlada očekuje i rast izvoza roba i usluga od 3,5 posto i blagi rast osobne potrošnje od 0,2 posto.

U pogledu kretanja na tržištu rada prema administrativnim izvorima, u 2015. godini Vlada očekuje, unatoč smanjenju broja zaposlenih za 0,7 posto, smanjenje prosječne stope nezaposlenosti na 19,5 posto kao rezultat izraženijeg pada radne snage. U idućim godinama predviđa se daljnje smanjenje administrativne stope nezaposlenosti, i to na 19,1 posto u 2016. te 18,4 posto u 2017. godini.

Tijekom iduće godine očekuje se povlačenje sredstva iz II. mirovinskog stupa za osiguranike s beneficiranim radnim stažem u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Dakle, kod ovakvih osiguranika ne mijenja se sustav izračuna mirovine, nego će buduće uplate u cijelosti biti uključene u državni proračun.

U Smjernicama ekonomske i fiskalne politike do 2017. godine stoji da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje iduće godine izaći iz državne riznice, a posljedica toga bit će smanjenje ukupnih proračunskih kuna u 2015. godini.

Komentara 40

ST
stefj
01:47 12.11.2014.

Smiješno, vlada opet ima planove za koje je svjesna da ih se neće držati. Rast od 0.5%? Smanjenje broja zaposlenih na državnim jaslama? Smanjenje plaće državnim službenicima, a istodobno se planira povećanje? Tko je tu lud... Jedino što ima smisla je očekivano smanjenje broja radnih mjesta, uglavnom radi iseljavanja i umirovljenja. Strahota što ova vlada radi...

CH
chemica
00:41 12.11.2014.

Na kraju će uz uhljebose, stradati i neophodni državni službenici. Svima plaće dolje, a to što za radom barem četvrtine njih ne postoji ama baš nikakva potreba, ma koga briga. Za bilo što drugo, Zoki bi trebao prvo biti državnik, a ne partijski šef kojem je prioritet uhljebljena partijska baza.

DR
dravskimornar
06:19 12.11.2014.

Smanjiti plače kao što ste ukinuli plačanje svih prekovremenih sati u HV,bez obzira dali su oni na poplavama,stražama,dežurstvima itd. Regrese i Božičnice nisu dobili godinama,uštedjeti 656 miliona kuna,i onda "bum"ministarstvo zaštite okoliša kupuje hibridna vozila za 26 miliona kuna,obrazlažući too u najmanju ruku naivnim objašnjenjem da je ta odluka donesena puno prije rebalansa proračuna,i da se od toga ne može odustati,ali da to ima i pozitivne strane,da se podigne svijest o nabavi automobila sa manjom emisijom štetnih plinova. Takvi automobili su puno skuplji,a narod nema ni za pošteni obrok.Samo neosjetljiv čovjek,može dizati svijest o okologiji,a u isto vrijeme naplačivati 500 kuna po registracij vozila na plin. Automobil je u današnje vrijeme potreba,nije više luksuz.Pa svatko normalan bi vozio novi siguran automobil,ali nema se,krpa se staro,a Zmajlović misli da hrvatski radnici imaju novaca za kupovinu hibridnih i električnih vozila. Idemo mi prema bankrotu,jer je očitio važnije da ministarstvo okoliša prosperira,a sva ostala ministarstva koja bi bila na usluzi građana(ministarstvo poljoprivrede,gospodarstva)njima treba smanjiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije