Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radionica arhitekture

Započinje obnova vodotornja, simbola obrane Vukovara

vodotoranj
Foto: screenshot/Vodotoranj PPS
1/4
18.01.2016.
u 18:41

Unutar iste protezati će se dugačka, krivudava staza koja simbolizira prepreke koje se susreću na nekom putu.

Tijekom iduće godine vukovarski vodotoranj biti će obnovljen i otvoren za javnost. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio projekt „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“. Projektom, kojega su izradili arhitekti iz „Radionice arhitekture“, predviđeno je da u okolici vodotornja budu izrađeni parkinzi, dječje igralište, a postaviti će se popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg. S dunavske strane vodotornja biti će instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.

Unutar iste protezati će se dugačka, krivudava staza koja simbolizira prepreke koje se susreću na nekom putu. Predviđeno je i postavljanje jednoga ili više ekrana na kojima će se prikazivati snimci razaranja među kojima ima i onih kada granate direktno pogađaju vodotoranj. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom. Glavni arhitekt projekta Goran Rako kaže kako su obavljena i sva statička istraživanja koja su pokazala kako statika građevine nije narušena.

– Projekt je osmišljen na način da najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i Hrvatskoj sačuvamo ovakvim kakav je sada ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata. Radi svoje simbolike i značaja smatramo kako je obnova vukovarskog vodotornja od općeg hrvatskog interesa. Stoga pozivam sve u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju i da zajedno ispričamo ponosnu priču iz prošlosti na način da se ne samo osvrćemo unazad nego i da gledamo u budućnost i svjedočimo silnoj potrebi zajedništva, rekao je Penava.

Prema planu radovi bi trebali započeti u ljeto ove godine, a trajali bi godinu dana. Troškovnik iznosi 20 milijuna kuna. Penava ne sumnja da će se prikupiti neophodna sredstva za obnovu, čije pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a ukoliko sredstava ne bude dovoljno iskoristiti će se gradski proračun kao i proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Građani koji se žele uključiti u obnovu vodotornja sredstva mogu donirati na račun:

IBAN HR6525000091501143536
MODEL HR24,
POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,
OPIS: PROJEKT VODOTORANJ
Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Komentara 11

DA
DarMar123
19:19 18.01.2016.

Ljudi moji, Vukovaru su potrebna radna mjesta prije svega, od obnovljenog vodotornja se ne moze živiti.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:42 18.01.2016.

"prepreke koje se susreću na nekom putu" kojem to putu, odgovorite? Putu iz logora na Ovcaru? Ovo zvuci kao ona pjesmica iz Hobbit-a.

Avatar juricamesko
juricamesko
19:50 18.01.2016.

svatko tko se sjeća heroja i borbe za Vukovar ako da po malo i koliko može vodotoranj ćemo obnoviti.zbog budućih generacija i da se nikada ne zaboravi zločin i barbarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije