Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saniranje štete

Započinje obnova obiteljskih kuća u županjskoj Posavini

poplave
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
24.07.2014.
u 16:22

Navode da će prvi na redu biti objekti u Đurićima i Strošincima ali i da se paralelno odrađuju poslovi na području svih poplavljenih naselja

Prema najavama Ministarstva graditeljstva danas i sutra započinje građevinska obnova kuća i to onim smjerom kojim se voda povlačila nakon poplava. Navode da će prvi na redu biti objekti u Đurićima i Strošincima ali i da se paralelno odrađuju poslovi na području svih poplavljenih naselja.

- Na područjima gdje je procjena štete i prikupljanje potrebne dokumentacije obavljeno, u tijeku je potpisivanje izjava nakon kojih slijedi ili isplata novca ili početak građevinskih radova. Dinamika isplate novčanih sredstava je sljedeća: korisnik obnove daje izjavu da želi nadoknadu štete kroz isplatu novčanih sredstava. Njegova se izjava ovjerava kod javnog  bilježnika i šalje u ministarstvo koje daje nalog FINI za isplatu novčanih sredstava. Napominjemo da, nakon uplate Ministarstvo obavještava svakog  korisnika i nema potrebe da građani sami provjeravaju, stoji u priopćenju ministarstva.

Tako da je sa današnjim danom  potpisano 50-ak izjava od kojih se 6 odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, dok ostali žele isplatu  novčanih sredstava. Za  jedan je objekt utvrđeno oštećenje IV. kategorije i  bit će izgrađena nova kuća. Od 6 osoba koje su izrazile želju za obnovom, 3  objekta se nalaze u Đurićima, a 3 u Strošincima. Podsjećaju i na odredbu prema kojoj u koliko se korisnik nije odlučio za isplatu, potpisana i ovjerena izjava  šalje se u Ministarstvo te nakon potpisane Odluke o obnovi počinju  građevinski radovi. Onim tempom kojim će se potpisivati izjave, tim tempom  će se isplaćivati novčana sredstva odnosno otvarati gradilišta. Danas,  24.7., započela je obnova dva objekta u Strošincima u Ulici braće Radića. Napominju i da se samo za kuće prve i druge kategorije oštećenja vlasnik  kuće može odlučiti da, umjesto organizirane obnove , osobno preuzme obvezu  obnove uz isplatu fiksnih novčanih sredstava. Za prvu kategoriju to je  40.000, a za drugu 70.000 kuna koji se isplaćuju u dvije rate.

>>Stanovnici Obrenovca blokirali most i traže isplatu obećane pomoći nakon poplava

>>U Gunji započeo Ljetni radni kamp

Komentara 1

OB
Objektivno...
22:55 24.07.2014.

... a kada će resto od onih 63 milijuna kuna??? Svaka čast za 4.000 kn, ali nemojmo sada stati... šta se sada čeka??? Imamo i popis i adrese i OIB-e... Nadam se da ne fali dobra volja da poplavljeni dobiju ono što smo im dali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije