Naslovnica Vijesti Hrvatska

Započeli 20. Dani Josipa i Ivana Kozarca

Manifestacija je nastavljena danas znanstvenim skupom na kojemu su jezikoslovci i povjesničari jezika Agneza Sabo, Mirjana Horvat, Ermina Ramadanović, Stjepan Damjanović, Marko Samardžija i Marija Znika, govorili o stoljećima hrvatskog jezika.
24. listopada 2014. u 15:26 0 komentara 152 prikaza
Dani Josipa i Ivana Kozarca
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Vinkovci su po 20. put domaćini manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca koji su započeli sinoć predstavljanjem izabranih djela Josipa Kosora o kojemu su govorili Ivica Matičević i Dubravko Jelčić te predstavljanjem najnovije knjige Julijane Matanović "I na početku i na kraju bijaše kava" na kojoj su, osim autorice, govorili Božidar Petrač i Ružica Pšihistal.

Manifestacija je nastavljena danas znanstvenim skupom na kojemu su jezikoslovci i povjesničari jezika Agneza Sabo, Mirjana Horvat, Ermina Ramadanović, Stjepan Damjanović, Marko Samardžija i Marija Znika, govorili o stoljećima hrvatskog jezika. Uvodno predavanje je podnio akademik Marko Samardžija koji je ovogodišnji laureat Kozarčevih dana za životno djelo.

Nagradu za knjigu proze godine, dobila je Julijana Matanović za knjigu koja je sinoć predstavljena Vinkovčanima, za knjigu godine iz područja znanosti nagrađen je akademik Stjepan Damjanović za rad "Novi filološki prinosi", a povelju uspješnosti kojom se nagrađuju mladi autori, dobili su Milica Lukić i Vera Blažević Krezić za knjigu književnojezičnih i književnopovijesnih studija "Divanimo, dakle postojimo".

Na pjesničkoj priredbi Živi kapitali nastupaju hrvatski pjesnici i prozaisti Tito Bilopavlović, Ljerka Car Matutinović, Josip Cvenić, Jakša Fiamengo, Pajo Kanižaj, Goran Rem, Adam Rajzl, Julijana Matanović, Miroslav S. Mađer, Božidar Petrač i Mladen Kušec. Popodne će sve sudionike 20. Dana Josipa i Ivana Kozarca primiti vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, a potom slijedi i podjela priznanja i izlet "Putevima Jose i Ive Kozarca" u lovište Kunjevci. U subotnje jutro na Jutru poezije posvećenoj 100 godina od smrti Antuna Gustava Matoša nastupaju vinkovački pjesnici i srednjoškolci.

>> U mimohodu 49. vinkovački jeseni prodefiliralo 77 folklornih skupina

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.