Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA LUDUS

Zaplijenjeno pet milijuna krivotvorenih igračaka, vrijednih 16 milijuna eura

Foto: Europol
1/3
09.03.2021.
u 08:13

Među zemljama u kojim je akcija provedena je i Hrvatska, a u Europolu kažu da su dječji automobili, igre koje se igraju na ploči te lutke iz popularnih dječjih šouova bile najzastupljenije među zaplijenjenim krivotvorenim igračkama.

Oko pet milijuna lažnih igračaka zaplijenjeno je u zajedničkoj akciji Ludus, koju su proveli Europol, OLAF (Europski  ured za borbu protiv prijevara)  i EUIPO (Europski ured za zaštitu intelektualnog vlasništva). Kako je izvijestio Europol,  akcija je trajala  od listopada 2020. do 31. siječnja 2021., provodila se u 24 zemlje, a u tom vremenu obavljeno je 4700 inspekcija  kako bi se pronašle ilegalne pošiljke krivotvorenih igračaka.

Do sada je zbog krijumčarenja krivotvorenih igračaka uhvaćeno 11 prevaranata, a policije u više zemlja provode istrage kako bi se razotkrile kriminalne skupine, koje kako kaže Europol ugrožavaju dječje živote. Jer takve su igračke, upozorava Europol, slatke ali smrtonosne, a ovo je prva akcija ovakvih razmjera čiji je cilj bio razotkrivanje krivotvorenih igračaka.

Inače oko pet milijuna zaplijenjenih krivotvorenih igračaka, vrijedno je oko 16 milijuna eura, a do sada je 44.127 primjeraka testirano u laboratorijima, nakon čega je otvoreno 125 sudskih slučajeva zbog tih krivotvorina.  Među zemljama u kojim je akcija provedena je i Hrvatska, a u Europolu kažu da su dječji automobili, igre koje  se igraju na ploči te lutke iz popularnih dječjih šouova bile  najzastupljenije među zaplijenjenim krivotvorenim igračkama.

Zaplijenjene krivotvorene igračke bile su gotovo identične originalnima  te je bilo jako teško uočiti da je riječ o krivotvorini.Europol upozorava da su u gotovo svim slučajevima, krivotvorene igračke bile izuzetno opasne  za djecu, jer nisu prošle rigorozna zdravstvena testiranja koja su obaveza po zakonu, a nisu sadržavala  ni upozorenja ili upute  kako se s njima rukuje na pakiranjima.

U Italiji je tako zaplijenjeno 2800 lutaka, a u Belgiji 8000 dječjih automobila koji su sadržavali dijelove koje je moguće progutati. U Španjolskoj je nađeno više od 5000 plastičnih igračaka koje su sadržavale toksične kemikalije opasne po zdravlje, a  više zemlja nađeni su električni uređaji koji nisu imali ograničenje decibela, zbog čega su bili opasni  za sluh djece. U Rumunjskoj je pak zaplijenjeno 1175 igračaka namijenjeno  novorođenčadi, koje nisu sadržavale  nikakve upute za rukovanje koje bi spriječile moguće ozljeđivanje djece. (ija)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije