Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U AKCIJI IPSON SUDJELOVALA I HRVATSKA

Zaplijenili 30 milijuna eura vrijednu pokvarenu hranu. Kriminalci brisali rok trajanja pa je prodavali

Europol
10.10.2023.
u 14:52

Europol pojašnjava da se ovakve kontrole provode jer je tijekom pandemije COVID-a otkriveno više slučajeva u kojima se prodavala pokvarena hrana ili hrana kojoj je istekao rok trajanja

Akcija OPSON, 12. po redu provedena je od prosinca 2022. do travnja 2023. na području Europe,  i u njoj je sudjelovalo 25 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Operacija koju je  koordinirao Europol bila je usmjerna na razotkrivanje  prevara s hranom, koja se prodaje bilo u trgovinama bilo preko interneta ili se poslužuje u restoranima.  

Zaplijenjena je takva hrana u vrijednosti 30 milijuna eura. Europol pojašnjava da se ovakve kontrole provode jer je tijekom pandemije COVID-a otkriveno više slučajeva u kojima se prodavala pokvarena hrana ili hrana kojoj je istekao rok trajanja.

Nacionalna tijela koja su sudjelovala u operaciji provjeravala su lance opskrbe hranom pri čemu su otkrili brojne nepravilnosti. Novi trend koji je uočen tijekom recentne akcije OPSON  je da se ponovo označava hrana kojoj je istekao rok trajanja i to, kako kažu u Europolu, u do sada neviđenim razmjerima. Modus operandi bio je sljedeći: kriminalne organizacije se obraćaju tvrtkama za zbrinjavanje otpada od kojih onda kupuju hranu koja je trebala biti uništena.

POVEZANI ČLANCI:

Na takvoj hrani potom brišu naljepnice na kojima piše rok trajanja te ispisuju i lijepe nove naljepnice na kojima je promijenjen rok trajanja. Kvaliteta te hrane je loša i opasna je po zdravlje.  Tijekom operacije OPSON zaplijenjeno je 8000 tona takvih prehrambenih proizvoda i 6,5 milijuna litara alkohola.  Uglavnom se radilo o voću, povrću, plodovima mora, mesu, slatkišima....Istovremeno, provedeno je 400 inspekcija, izdana su 143 naloga za uhićenje, obavljeno je 168 pretraga, 119 osoba je prijavljeno, a razotkriveno je i šest kriminalnih organizacija koje su se bavile ovim "poslom".  

Tvrtke koje su reciklirale pokvarenu hranu kojoj je istekao rok trajanja otkrivene su u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. Zločinačka organizacija, koju je vodio državljanin Litve, djelovala je u tim zemljama, a pripadnici organizacije sumnjiče se da su ilegalno preinačavali hranu te je dalje prodavali. U Italiji i Litvi je ukupno uhićeno 27 osoba, a zaplijenjeno je i 1,5 milijuna paketa pokvarene hrane.  U Španjolskoj su se pak istraživale prevare s mesom, pa su tamo dvije osobe optužene zbog preprodaje pršuta kojom je istekao rok trajanja. Zaplijenjeno je 48.896 kg i 3.000 komada pršuta i kobasica.

Osim ove skupine, u Španjolskoj se istraživala i skupina koja je trgovala mesom, ribom i plodovima mora kojima je istekao rok trajanja. Osumnjičenici su krivotvorili datume roka trajanja, a hrana nije prošla sve potrebne kontrole. Uhićeno je osam  osoba, još ih je 48 pod istragom, a nađeno je i uništeno 25 tona prehrambenih proizvoda. Nadalje, istraga vođena u Španjolskoj otkrila je i dvije tvrtke koje su izvozile proizvode od invertnog šećera koje su prikazivali kao derivate grožđa i koncentrirani sok od grožđa. To im je omogućilo da udvostruče, ponekad i utrostruče prodajnu cijenu  i profit.  Glavna odredišta izvoza bile su zemlje izvan Europske unije, uglavnom Južnoafrička Republika. Zaplijenjene su dvije cisterne s 1,08 tona invertnog šećera vrijednog oko 1,3 milijuna eura.

Tijekom akcije OPSON provjeravalo se i originalno porijeklo nekih proizvoda  koji se poslužuju u restoranima, pa je nađeno da se primjerice nudio feta sir iako to nije bio feta sir.

>> VIDEO Stigli forenzičari iz Zagreba: Započelo očevid u Drava Internationalu nakon požara

Komentara 3

T2
Tomo_20
19:33 10.10.2023.

A normalno da mora i netko iz HR da bude!!

KR
Krolo
19:18 10.10.2023.

Kod nas su to vjerojatno uvozili Pivci ili onaj mali falsifikator Fran Mihalić

HE
Hecata
23:43 10.10.2023.

Gdje će muha nego na go.. no Da su to u Kini napravili dobili bi metak u čelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije