Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetske burze

Zapad ruši rekorde, Japan i Hrvatska i dalje u minusu

Njujorška burza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.07.2014.
u 10:55

I kretanje Crobexa koji je pao 0,2 posto vjerno pokazuje da Hrvatska nije pred izlaskom iz recesije

Veliki rast na Zapadu, još veći pad na Dalekom istoku i daljnje potonuće u Hrvatskoj. Tako bi se najkraće moglo opisati prvo polugodište na svjetskim burzama.

Europa prati Ameriku

Najveći je dobitnik američki burzovni indeks S&P 500, koji je u prvih šest mjeseci ove godine uzletio čak 6,1 posto. Slijedi ga također američki Nasdaq s rastom od pet i pol posto. I treći značajni američki indeks Dow Jones rastao je, ali znatno manje od S&P-a i Nasdaqa – porastao je 1,5 posto i postigao rekordnu vrijednost.

Ne u tolikoj mjeri kao američke, rasle su i europske burze u prvoj polovici 2014. Euro Stoxx indeks, koji prati 50 najvećih europskih kompanija, porastao je 3,8 posto.

Lijep rast ostvarila je i burza u Frankfurtu – njemački burzovni indeks Dax skočio je 3,9 posto u odnosu na 1. siječnja ove godine. Dax je u ovom polugodištu uspio preskočiti i magičnu granicu od 10.000 bodova i sada se kreće prema 11 tisuća, što bi po prognozama nekih analitičara mogao dostići već na kraju ove godine, nošen dobrim rezultatima njemačkog gospodarstva i laganim oporavkom eurozone. Najveći rast ostvario je Daxov podindeks TecDax, koji prati kretanja dionica samo tehnoloških kompanija izlistanih u njemačkom indeksu. TecDax uzletio je čak 12,2 posto.

Promet skočio 25 posto

Za razliku od Amerike i Europe, razloga za zabrinutost imaju na Dalekom istoku. Japanski je indeks Nikkei u prvom polugodištu ove godine potonuo golemih 6,9 posto zbog problema s kojim se suočava japansko gospodarstvo.

Hrvatski burzovni indeks Crobex u prvom je polugodištu nastavio padati. Doduše, pao je “samo” 0,2 posto. Iz Zagrebačke burze priopćili su da im je u prvom polugodištu promet porastao 24 posto u odnosu na drugo polugodište prošle godine. I kretanje Crobexa vjerno pokazuje da Hrvatska nije pred izlaskom iz recesije.

Na Zapadu stare priče, u Hrvatskoj ništa novo.

Komentara 5

DO
downunder
11:36 07.07.2014.

Valjda neće Crobex povući svjetske burze u minus

AJ
ajmo
11:36 07.07.2014.

Dobro Japan ima stalno neke potrese tsunamije i prirodne katastrofe al mi mi smo prirodno nadareni da konje postavimo na vlast . Ko Kaligula u starom Rimu.

MX
Mister X
15:39 07.07.2014.

Zapad ruši rekorde, Japan i Hrvatska i dalje u minusu, Usporedba Japan i RH je kao slon i miš. Autobus i romobil...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije