Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popustili pod pritiskom

Zaokret: Europska komisija predložila dozvolu prodaje dizelaša i benzinaca i nakon 2035.

Rijeka: Zbog kiše stvaraju se gužve u prometu
Goran Kovacic/PIXSELL
21.03.2023.
u 12:25

Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.

Europska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i nakon 2035. ako su na klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument objavljen u utorak u koji je uvid imala britanska agencija Reuters. Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerirala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije njemačkom ministarstvu prometa.

Ono je u ponedjeljak priopćilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. napreduju, no da ne može reći kada će dogovor biti postignut. Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.

Francuska ministrica europskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum. "Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome", rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.

VIDEO: Pravilo u Njemačkoj: Osim vozača, tijekom vožnje ovo ne smije raditi ni suputnik u vozilu

Komentara 7

Avatar dr. Evil
dr. Evil
13:23 21.03.2023.

U Europi zabrana prodaje a u ostatku svijeta po starome. To je isto kao da u bazenu nacrtaš crtu i staviš tablu da je u ovome dijelu bazena zabranjeno pišati.

Avatar kenshi
kenshi
14:25 21.03.2023.

Klima se stalno mijenja i mijenjati će se dok imamo atmosferu. Ove zabrane motornih vozila je samo još jedan način potpune kontrole nad čovječanstvom kakvo smo iskusili za vrijeme korona histerije. Sada je došla na red histerija o klimatskim promjenama.

ZA
zagabria1
14:33 21.03.2023.

Ti tamo u Bruxellesu već odavno ne znaju što rade, niti ih tko uzima z.a.o.z.b.i.l.j.n.o.. Još od vremena mjerenja ispravne dimenzije i oblika krastavca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije