Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'

Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima
17. travnja 2021. u 10:50 70 komentara 59763 prikaza
Mons. Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, objavio je na svojem osobnom Facebook profilu, svojevrsnu ispriku tj obrazložio je zašto je morao posegnuti za nepopularnim mjerama o smanjivanju broja vjernika u crkvama.

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo OTVORENO Capakova zamjenica: Ušli smo u novi val. Dr. Jakelić: Najlošiji je od dosad viđenih

"Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio. Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života.

Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve. Molimo i za oboljele i one koji se za njih brinu, preminule i ožalošćene, za svoju domovinu, Crkvu i cijeli svijet.

U molitvi da nam Bog svima pomogne s vjerom u nadi porasti u ljubavi, vašoj se molitvi i ja pridružujem, zazivajući na sve Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, zaštitnika Crkve i domovine i svih naših svetih zaštitnika. Mate", napisao je mons. Uzinić.

Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao...

Objavljuje Mate UzinićSubota, 17. travnja 2021.
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar crikva
  crikva:

  Adio Mare, kad biskupi pisu po facebooku.

 • maestral:

  Ograničenja nisu cilj za crkvu, ali su i te kako cilj svjetakih mešetara

 • Ero:

  Danas nemamo vjerskog autoriteta kakav je bio kardinal Kuharić. Imamo kukavice, mlitavce u Crkvi, koji žele ova područja pretvoriti u Njemačku, u negativnom smislu. Njegov kolega Palić je u Mostaru zatvorio čak i župni ured. Vjernike smatraju nedostojnima, a idu ... prikaži još! uz dlaku moćnicima i ni u jednom trenutku neće stati uz vjernike, što potvrđuje Palićev nastavak politike podjela u Hercegovačkoj biskupiji i Uzinićevo tjeranje vjernika sa svetih misa. Kuharić se u vremenu rata nije plašio, a mogao je umrijeti svakog trenutka. Gdje su danas takvi pastiri? Pretvaraju nas u negativnu Njemačku, ona koja zatvara crkve, a pozitivne Njemačke ona koja prednjači u gospodarskim pothvatima kod Hrvata nema nigdje. Ovo je žalosno.