Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU

'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'

Mons. Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
17.04.2021.
u 10:50

Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, objavio je na svojem osobnom Facebook profilu, svojevrsnu ispriku tj obrazložio je zašto je morao posegnuti za nepopularnim mjerama o smanjivanju broja vjernika u crkvama.

"Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio. Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života.

Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve. Molimo i za oboljele i one koji se za njih brinu, preminule i ožalošćene, za svoju domovinu, Crkvu i cijeli svijet.

U molitvi da nam Bog svima pomogne s vjerom u nadi porasti u ljubavi, vašoj se molitvi i ja pridružujem, zazivajući na sve Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, zaštitnika Crkve i domovine i svih naših svetih zaštitnika. Mate", napisao je mons. Uzinić.

Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao...

Objavljuje Mate UzinićSubota, 17. travnja 2021.

Komentara 60

Avatar crikva
crikva
11:42 17.04.2021.

Adio Mare, kad biskupi pisu po facebooku.

MA
maestral
10:57 17.04.2021.

Ograničenja nisu cilj za crkvu, ali su i te kako cilj svjetakih mešetara

ER
Ero
11:00 17.04.2021.

Danas nemamo vjerskog autoriteta kakav je bio kardinal Kuharić. Imamo kukavice, mlitavce u Crkvi, koji žele ova područja pretvoriti u Njemačku, u negativnom smislu. Njegov kolega Palić je u Mostaru zatvorio čak i župni ured. Vjernike smatraju nedostojnima, a idu uz dlaku moćnicima i ni u jednom trenutku neće stati uz vjernike, što potvrđuje Palićev nastavak politike podjela u Hercegovačkoj biskupiji i Uzinićevo tjeranje vjernika sa svetih misa. Kuharić se u vremenu rata nije plašio, a mogao je umrijeti svakog trenutka. Gdje su danas takvi pastiri? Pretvaraju nas u negativnu Njemačku, ona koja zatvara crkve, a pozitivne Njemačke ona koja prednjači u gospodarskim pothvatima kod Hrvata nema nigdje. Ovo je žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije