Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVO NAS NOVO DOBA ČEKA
Povratak na članak

Tri scenarija za novi svjetski poredak: Nuklearna katastrofa, dvostruki hladni rat...?

Jedno je sigurno: bez obzira na ishod rata, Putin ne može pobijediti. No rat koji je pokrenuo označio je zadnji čin posthladnoratovskog razdoblja i početak nove ere

Komentari 20

DU
Deleted user
10:48 21.05.2022.

USA se koprca jer ekonomski gubi od Kine i Rusije. Pokusavaju nesto , lazu- mazu, a kad to rade onda je - na svjetskom nivou. Zabole me kuki za njih, ko zna mozda im mrtve duse indijanaca nad kojima su napravili genocid - ne daju mira!

VL
Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:33 21.05.2022.

Zgodan SF članak.

VL
BI
billynik
10:40 21.05.2022.

Pobijedila je Amerika i Engleska jer oni imaju najviše koristi od ovog rata a oni su rat i planirali i potakli. Najveći gubitnici su Ukrajinci koji će ostati bez dijela zemlje i pretrpjeti strašna razaranja a i onaj dio zemlje koji im ostane neće biti pod njihovom kontrolom nego pod kontrolom Amerike (ne mislite da su 40 milijardi dolara uložili uzaludno). Odmah poslije Ukrajine najveći gubitnik je cijela Europa zbog ekonomske krize koja je već sada pogađa i gubitka jeftini energenata na čemu se temeljio njen razvoj, s druge strane posta će Američka kolonija potpuno o njoj ovisna. Rusi će osjećati posljedice sankcija ali ni blizu kao Europa i okrenut će se najvećim dijelom azijskim tržištima i Kini.

VL
DO
domagoj1492
11:11 21.05.2022.

Bravo za Bidena. Cijeli svijet će uspjeti zaratiti. Pravi majstor

VL
ZA
zagabria8
11:56 21.05.2022.

Putin ne može pobijediti aline može ni truli zapad. Čeka nas Mad Max scenarij, svatko se snalazi kako zna i umije, čovjek je čovjeku vuk

VL
Avatar Cantor
Cantor
12:23 21.05.2022.

U svim ovim scenarijima EU je naj*la. Baš kao što ja to govorim od prvog dana. A u najboljem slučaju će krajnji rezultat biti takav kakav je i sada samo nakon beskonačnih ekonomskih i ljudskih žrtava za sve.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:18 21.05.2022.

"bez obzira na ishod rata, Putin ne može pobijediti" - isto kao što su pripadnici Azova evakuirani.

VL
Avatar kenshi
kenshi
21:33 21.05.2022.

Nitko ne zna što je u Putinovoj glavi ali znamo što je u Bidenovoj glavi-slama!

VL
DU
Deleted user
11:16 21.05.2022.

Vidi ovog senilca. On i njegova oligarhija bi i dalje vladali svijetom? Razvali to Vladimire...

VL
DA
Dadada.
11:55 21.05.2022.

🤦🏻‍♂️ Kako ovo završava? Postoji izvrstan post na stranici Moon of Alabama pod naslovom „Što će biti zemljopisno krajnje stanje rata u Ukrajini“. Autor objave, Bernard, čini se da misli da će Ukrajina na kraju biti podijeljena uz rijeku Dnjepar “i južno uz obalu na kojoj živi većinsko rusko stanovništvo”. On također kaže ovo: “Ovo bi eliminiralo ukrajinski pristup Crnom moru i stvorilo kopneni most prema otcjepljenom Moldavskom Pridnjestrovlju koje je pod zaštitom Rusije. Ostatak Ukrajine bio bi zemlja ograničena, uglavnom poljoprivredna država, razoružana i previše siromašna da bi se uskoro mogla izgraditi za novu prijetnju Rusiji. Politički bi njime dominirali fašisti iz Galicije (zapadna Ukrajina), što bi tada postalo veliki problem za Europsku uniju.” Što mislite? Hoće li Putin nametnuti Ukrajini vlastito teritorijalno rješenje kako bi pojačao rusku sigurnost i zaustavio neprijateljstva ili je vjerojatniji drugačiji scenarij? Larry C. Johnson – Slažem se s Moonom. Putinov primarni cilj je zaštititi Rusiju od stranih prijetnji i postići razvod sa Zapadom. Rusija ima fizičke resurse da bude neovisna suverena i u procesu je ostvarivanja te vizije. L. C. Johnson, bivši CIA. Zanimljivo će biti vidjeti kao će se galamdžije polako približavati Rusiji, UN je već počeo.

VL
TE
tejanolejano
11:33 21.05.2022.

Jedini zaključak koji ja izvlačim iz svega ovoga je da će kao i u svakoj krizi u ljudskoj istoriji opet patiti, gladovati i mučiti se radnička klasa a vlasti će nas ubediti da je to što smo jadni, smrdljivi i gladni bolje nego da smo, ne daj Bože, ušli u nuklearni rat. Neće biti nikakvog nuklearnog rata, nagodiće se bogati između sebe i "Mirna Bosna". Kako da dođe do nuklearne katastrofe kada su oni koji su jedini u stanju da je izazovu upravo oni koji mogu najviše da izgube. A narod ko narod, ćutaće i trpeti, kao i uvek u istoriji jer "Može da bude i mnogo gore". Vekovima ista priča. Sirotinja i glupost su postali genetsko nasleđe.

VL
DU
Dubrovnik4711
12:31 21.05.2022.

Nista se nemijenja. Putin i dalje grabi. Dok moze. A, onda, netko cemu doci glave, kada pretjera. Pitanje jest, kako cese Europa nakon ove krize, ponasati...?! Po mom, nista se nemijenja, osim sto je ojacao NATO i Amerika. Kina i Rusija biti ce zloceste drzave i slijedi mozda novi hladni rat. Ali, ovaj put sa lokalnim nuklearnim bombama, tako da cese podici nova zeljezna zavjesa.

VL
5S
505.scrtom
21:33 21.05.2022.

gle vraga, mašta o novom svjetskom poretku. da mu nije ukrajina samo neka odskočna daska a nas u europi tko šljivi.

VL
TA
Tajg
11:31 21.05.2022.

Nuklearna katastrofa bi bila jedino učknkovito rješenje.Toliko ti parazitnih političara, financiskih gusara sa jedne strane a na drugoj strani danonoćno radni svijet bori se ili je gola sirotinja. Svi se nekako boje te opcije, i kada nama nemogu više bacati patke, plašiti nas kojekakvim nuklearnim bombama, nacijonalizmom,opsnim drugim vjerama i sektama i prozirnim moralnim načelima, tek onda postaćemo slobodni! Jedan Rus,Amer,Arap , Hrvat trebaju imati ista prava i mogućnosti bilo muško ili žensko.

VL
DU
Deleted user
18:41 21.05.2022.

Cijeli svijet se preslaguje i predviđati ishod u ovoj fazi je puko vračanje. IMHO. Postoji realna mogućnost da se iz svega izrodi i nešto dobro. Vrijeme ovakvog globalizma i neoliberalnog kapitalizma možda će biti prošlost. Amerikanci su sve svjesniji da treba nešto i proizvoditi, a ne samo razvijati Kinu, prepuštajući joj proizvodnju. Možda to shvati i EU. Amerikanci sve više razmatraju “worker-centered” trade policy, tako da će uglavnom biti zanimljivo vidjeti da li će se išta dobroga izroditi u svijetu. Za sve nas. Nakon što ovaj patuljak bude poražen.

VL
ST
stefj
10:55 21.05.2022.

Trenutno u ovom ratu, EU je veliki problem. Osim totalne ovisnosti Njemačke o Rusiji, što se tiče energetike i hrane, imamo sada i politički problem, gdje se razgovara o tome da se pritisne Ukrajinu da ustupi Putinu dio teritorija, da se isti "smiri"... To bi bila katastrofa, jer nas onda vraća u doba kada ratom osvajaš teritorij i sva priča o nekom pravednom svijetu pada u vodu... Što se tiče novog svjetskog poretka i Kine, ako Amerika krene u blokadu Kine, onda je EU u još većim problemima nego sada. Cijela Njemačka industrija bazirana je na uvozu iz Kine, preko 70% poluproizvoda i dijelova proizvodi se u Kini. Vidjelo se to jako dobro kada je krenula pandemija, Njemačka više nije mogla isporučivati automobile, ne može još niti dan danas... Stvarno je vrijeme da EU umjesto aktivizma i progresivizma počinje financirati proizvodnju i rad...

VL
PR
prajdali100
20:11 21.05.2022.

Biden je u velikom problemu.Zabranjen mu je ulazak u Rusiju,nema ići u Moskvu.Kud sad!? Noćas neće oka sklopiti!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.