Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNOŠENJE OBRANE

Zamjenik načelnika policije: 'Nisam tražio 22 kg graha mita, to je bilo za proslavu 1. svibnja'

Blaž Topalović i Mato Kirchbauer
Foto: Davor Javorović/Pixsell
02.02.2016.
u 18:28

Blaža Topalovića tereti se da je dogovarao zapošljavanje tri žene na poslove medicinske sestre u Domu zdravlja Vinkovci

Iskazom Blaža Topalovića i Mate Kirchbauera na Županijskom sudu u Osijeku danas je započelo iznošenje obrane dvojice čelnih ljudi PU Vukovarsko-srijemske županije koje se tereti za više kaznenih djela. Topalović i Kirchbauer uhićeni su u kolovozu 2013. godine zajedno s još 12 osoba među kojima su policajci, ali i civilne osobe. Nekadašnji načelnik PU Topalović istaknuo je kako nije kriv niti za jedno kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Njemu se sudi da je, koristeći svoj položaj, dogovarao zapošljavanje tri žene na poslove medicinske sestre u Domu zdravlja Vinkovci. Prema optužnici u tome mu je pomogao Đuro Vidić koji je također jedan od optuženih.

– Nikada svoj položaj nisam koristio da bih bilo koga zaposlio. Vidić i ja smo prijatelji 25 godina. Jesmo razgovarali o zapošljavanju tri žene koje žive u teškim uvjetima i htio sam im pomoći. Međutim, pri tome od Vidića nisam tražio da učini bilo što mimo zakon – rekao je Topalović.

Njegov zamjenik Kirchbauer tereti se u četiri točke optužnice i to da je tražio od Topalovića da riješi zaposlenje medicinske sestre Tanje Perić u Domu zdravlja Vinkovci kao i da je od policajca u Tovarniku Zdenka Kozarca tražio da bez kazne pusti njegova prijatelja Jerka Šimunovića iako je vozio kamion koji nije bio registriran. Tereti ga se i da je od zamjenika načelnika PP Vinkovci Josipa Miljenića tražio da odbaci prekršajnu prijavu protiv opet njegova prijatelja Šimuna Đukića za ilegalno posjedovanje zračne puške te da je tražio i dobio mito od 22 kg graha od Miroslava Novakovića kao protuuslugu za rješavanje problema s četvoricom državljana Srbije koji su ilegalno boravili u Hrvatskoj. Kirchbauer je odbacio krivnju za sva navedena djela napominjući kako je o svim tim slučajevima razgovarao s kolegama policajcima, ali i da od nikoga nije tražio da postupaju nezakonito.

– Rekao sam im da u granicama svojih ovlasti, ako je to moguće, izreknu upozorenje ili primijene načelo oportuniteta. Kazao sam im i da ne izbjegavaju pisanje optužnih prijedloga ili naplatu kazne ako je prekršaj utvrđen – rekao je Kirchbauer.

Kada je riječ o 22 kg graha, dodao je kako to nema veze sa strancima, nego da je s Novakovićem razgovarao oko sponzoriranja graha za potrebe proslave 1. svibnja i da je to bilo prije nego li se dogodio slučaj sa strancima. Nakon čelnika dvojice čelnika PU uskoro će svoju obranu izreći i svi ostali optuženici poslije čega slijedi iznošenje završnih riječi. Pretpostavlja se kako bi presuda mogla biti izrečena do kraja veljače.

>> Policajac kolegi: 'Zar se ne može baš ništa srediti za alkohol, ha?'

>> Donačelnik: Treba mi 22 kile graha, danas ili nikad

Komentara 13

OB
ObrenM
19:15 02.02.2016.

Marina,Nadan i slicni zive bezbrizno.Koje li su samo pljacke izvrsili.Ovomu policajcu se sudi za grah vrijedan 200 kuna.

AJ
ajmo
19:21 02.02.2016.

Ovom čovjeku sude radi graha a onaj odbije čovjeku pol glave i nikom ništa.

DO
dobarsavjet
19:23 02.02.2016.

Nije ni čudo kada je kamera u Požegi zabilježila njihovog ministra kako dogovara zapošljavanje kćeri od jednog SDP- ovog člana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije