Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez natječaja

Zamjenik ministra Antešić izigrao Zakon o javnoj nabavi

'03.07.2012., Rab - Predsjednik Vlade Zoran Milanovic i doministar Zdenko Antesic u Stinici.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
13.07.2012.
u 12:00

Pravdao žurnost zahtjevom ACI-ja za iseljenje Kapetanije, no ACI to demantira

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture bez otvorenog javnog natječaja dodijelilo je Zidarskom obrtu Guščić iz Raba posao vrijedan 1,195 milijuna kuna za adaptaciju poslovnog prostora Ispostave Lučke kapetanije Rijeka u Rabu.

Pod hitno

Novu Lučku kapetaniju u prostorima Stare pošte u Rabu prije nekoliko dana svečano je otvorio zamjenik ministra Zdenko Antešić koji je, dok nije došao u Vladu, bio rapski gradonačelnik. A Antešić je, kažu dobro upućeni, otkako je došao u Ministarstvo, inzistirao da što prije počne uređenje Stare pošte i preseljenje Lučke kapetanije iz prostora u ACI marini Rab, gdje je Kapetanija donedavno bila.

Ugovaranje posla za novu Lučku kapetaniju na Rabu počelo je još u siječnju ove godine kada je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture još bio Zlatko Komadina. S obzirom na to da je on dobar dio svog kratkotrajnog mandata proveo na bolovanju, Ministarstvo je u biti vodio njegov zamjenik Antešić koji je odlučio da se Kapetanija pod hitno preseli. Stoga u Ministarstvu nisu raspisali javni natječaj, što su prema Zakonu o javnoj nabavi morali, nego su se odlučili na pregovarački postupak bez prethodne objave. Izbjegavanje javnog natječaja pravdali su, a to su i naveli u odluci o odabiru, nužnošću radova "zbog iznimne žurnosti izazvane događajima koje Ministarstvo nije moglo predvidjeti pa nije moguće provesti otvoren i ograničen postupak javne nabave".

A kao nepredvidiv događaj u odluci su naveli da je istekao ugovor o najmu zamjenskog prostora kapetanije u ACI marini Rab i da zakupodavac traži hitno iseljenje iz tog prostora svih djelatnika i stvari Ispostave Lučke kapetanije radi privođenja poslovnog prostora osnovnoj svrsi. No u ACI-ju tvrde da to nije istina!

– Ne, ACI d.d. nikada nije tražio ni pismenim ni usmenim putem iseljenje Lučke kapetanije iz prostora ACI marine Rab – kaže Gracia Krainer, direktorica korporativnih komunikacija i marketinga ACI-ja. U ACI-ju kažu i da je, nakon što su sredili nove prostore, Lučka kapetanija jednostavno pokrenula postupak iseljenja jer im prostor u ACI marini Rab više nije potreban.

Ispostava Lučke kapetanije u Rabu nekoliko je godina bila smještena u prostorima u ACI marini. Ti prostori nisu bili zadovoljavajući, kazalo nam je nekoliko sugovornika, no nikakva razloga za žurnost u preseljenju nije bilo s obzirom na to da je Kapetanija već godinama funkcionirala i u takvim uvjetima. Budući da nije bilo javnog natječaja, koji bi zbog recesije i krize u građevinarskom sektoru znatno srušio cijenu radova, Ministarstvo je ipak od stotinjak tvrtki koje imaju licenciju za radove na kulturnim dobrima, pozvalo tri tvrtke i obrta da dostave ponude.

Uz Guščića to su bili još Fenix iz Slavonskog Broda i Lemal iz Rijeke. Lemal nije dostavio ponudu, a Fenixova, iako niža od Guščićeve, odbijena je jer nije dostavio potvrdu Porezne uprave. Tako je ostala ponuda Guščića koji je na kraju svoju početnu cijenu od 1,39 spustio na 1,195 milijuna kuna. Ugovor je sklopljen sredinom travnja, kad je Komadina bio na odlasku, a novi ministar Siniša Hajdaš Dončić tek na dolasku u Ministarstvo.

Sve po zakonu

Antešić kaže da je još Božidar Kalmeta, dok je bio ministar, 2009. potpisao ugovor o preseljenju Kapetanije u Rabu u Staru poštu, no to dosad nije bilo realizirano. Kalmeta je s Hrvatskom poštom ugovorio zakup od devet eura po četvornom metru, tvrdi Antešić, a oni su sad tu cijenu spustili na 5,6 eura. Antešić tvrdi i da je ugovor o najmu prostora u ACI marini istekao i da je postojala opasnost da Kapetanija završi u kontejneru. Ažurnost u ugovaranju radova u Staroj pošti pravda i time što se u Rabu od 1. lipnja do 1. listopada ne smiju izvoditi građevinski radovi.

– U ovom postupku nije povrijeđeno nijedno zakonsko ni etičko načelo – kaže Antešić. Kad smo mu pak kazali da u ACI-ju tvrde da nisu tražili iseljenje Kapetanije, a u odluci se navodi da jesu, i to hitno, Antešić je kazao da to trebamo pitati onoga tko je to napisao. A na odluci stoji upravo njegov potpis – Zdenka Antešića.

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
12:03 13.07.2012.

ma sve u ime naroda...tako je nekad bilo..pendrekom po guzici..

OB
-obrisani-
12:20 13.07.2012.

po svemu viđenom do sada ne mogu se oteti dojmu od prvog dana , da su svi isti i da nikog niti malo nije briga za HR, već isključivo za njihove džepove stranke sa svojim "djelima" ne pokazuju ništa drugoo svojim potezima nego organizirani nepotizam, kriminal, štetu.... svi zajedno (politička scena) uapravo ničem drugom niti ne služe do ispunjavanja svojih "ciljeva" dobro, pitam vas, kada ćete birati ljude a ne više ovakve opskurne organizacije bez ikakva morala, kaznene odgovornosti ? treba vam još koji put neka stranka sa referencama neznanja, lakomosti, uništavalaštva, degradacije pojmova...?

OB
-obrisani-
12:09 13.07.2012.

ma šta je? . pišete o dvi kćeri iste majke kpj-u . svi su oni isti . ima i poštenih ali oni su tek članstvo partija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije