Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratna odšteta

Zamjenik grčkog ministra financija: Njemačka nam duguje 279 milijardi eura

Grčka Njemačka
Foto: DPA/PIXSELL
07.04.2015.
u 11:57

U taj dug žele uključiti ratnu odštetu, potom tzv. "okupacijski zajam" te vraćanje otetog arheološkog blaga.

Zamjenik grčkog ministra financija kazao je da Njemačka duguje Grčkoj oko 279 milijardi eura odštete za nacističku okupaciju države u Drugom svjetskom ratu, piše Reuters.

Grčki parlamentarni odbor koji je ustrojila Vlada Alexisa Tsiprasa počeo je raditi prošli tjedan, a cilj mu je utvrditi visinu njemačkog duga. U taj dug žele uključiti ratnu odštetu, potom tzv. "okupacijski zajam" na koji je nacistička Njemačka natjerala Grčku središnju banku da im ga da za vrijeme Drugog svjetskog rata te vraćanje otetog arheološkog blaga.

Njemačka tvrdi da nije ništa dužna Grčkoj

Govoreći pred parlamentarnim odborom, zamjenik ministra financija Dimitris Mardas kazao je da Njemačka Grčkoj duguje 278,7 milijardi eura prema izračunima grčkog statističkog ureda, a oko 10,3 milijardi eura otpada na "okupacijski kredit".

Priča o vraćanju duga ponovno se "zakotrljala" posljednjih godina u kojima je Grčka doživjela društvenu i financijsku katastrofu pod mjerama štednje koje su im EU i MMF uveli u zamjenu za "paket pomoći" od 240 milijardi eura. Taj novac im je bio potreban da bi izbjegli bankrot.

Njemačka odbija navode da je bilo što dužna Grčkoj tvrdeći da je ispunila sve svoje obveze, uključujući i isplatu 115 milijuna njemačkih maraka 1960. godine.

>>Grčka očijuka s Rusijom, njemački političar: 'Tko se igra vatrom, taj može i opeći prste'

>>Obiteljski nakit za spas država poput Grčke i Hrvatske?

>>Tsipras s Merkel: Grci nisu lijeni, a Nijemci nisu krivi za sve loše u Grčkoj

Komentara 39

L0
luena 01
12:10 07.04.2015.

Ajd prvi travanj je prosao... Grci slazu sebi racunicu kako bi baknrot izbjegli... ovo je vise nego bezobrazno... Sedamdeset godina nisu trazili od Njemacke nego sad kad im opet bankrot prijeti...

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
12:36 07.04.2015.

Koliko vam tek onda duguje Turska?

R0
R00kie
12:06 07.04.2015.

kakvi su grci populisti, manite se populizma krenite radit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije