Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nismo na vrhuncu vala

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila za koga će biti novo cjepivo protiv omikrona

Zagreb: Ivana Pavić Šimetin komentirala trenutnu epidemiološku situaciju
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
28.07.2022.
u 21:04

Na pitanje o tome hoće li se ponovno uspostaviti covid odjeli, Pavić Šimetin je odgovorila kako je o tome bilo puno govora.

U četvrtak se, zbog situacije s koronavirusom i porasta broja zaraženih, sastala ekspertna skupina kriznog stožera. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac o svemu je razgovarala sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin koja je sudjelovala na sastanku.

"Teško je reći što nas očekuje na jesen. Sada smo u jednom novom valu pandemije. Kako će biti na jesen teško je predvidjeti. Uvijek se mogu pojaviti novi sojevi virusa koji mogu imati drugačije značajke nego što ima sadašnji soj. Sada imamo taj soj omikron koji se brzo širi. Jako je zarazan, ali su znakovi bolesti kod građana blaži. Rjeđe su hospitalizacije i rjeđi su smrtni ishodi", poručila je Ivana Pavić Šimetin uživo u Dnevniku Nove TV.

Pavić Šimetin smatra da još nismo na vrhuncu vala. "Imamo porast u odnosu na prethodno vrijeme. On iznosi oko 30 posto u odnosu na prethodna dva tjedna. Prije tri tjedna je bio 180 posto. Porast se usporio i približavamo se vrhuncu, ali nismo još došli do njega", rekla je.

Također je istaknula kako će cjepivo za omikron stići u rujnu. "Prije toga, krajem kolovoza, očekujemo da će EMA registrirati to cjepivo za omikron", rekla je.

Pozvala je sve koji se do sada nisu cijepili sa sve tri doze da to učine, a za sve one koji su stariji od 80, to jest od 65 godina ako su smješteni u domove za starije i nemoćne, preporuča se četvrta doza, i to što prije. "Na jesen ide nova doza. Po ovome što sada možemo vidjeti, ona će biti za svu odraslu populaciju", dodala je Pavić Šimetin.

Na pitanje o tome hoće li se ponovno uspostaviti covid odjeli, Pavić Šimetin je odgovorila kako je o tome bilo puno govora. 

"Kroz ove dvije godine naše su se bolnice prilagodile na funkcioniranje sa covidom. Tako da svaka bolnica ima neki svoj poseban model i specifičnosti koje ovise i o djelatnicima i o prostoru. Jedan je model posebnog covid odjela za one s težim kliničkim slikama, a drugi da na drugom odjelu bude izolacijska soba", zaključila je.

Komentara 12

Avatar Brko
Brko
22:26 28.07.2022.

Dajte više s tim cjepivima zašutite, kao nešto su učinkovita a cijela cijepljena familija mi koronu dobila.

CE
CenzuriranUskoro
22:59 28.07.2022.

Ne trebam čitati članak. Cjepivo će biti za naivne i prestrašene. One koje na 40°C vidim kako sami hodaju cesti s maskama.

WA
walker
22:40 28.07.2022.

Ako je ona Capakova zamjenica, hoće li ga ona mijenjati i u sjedenji na kutiji s novim cjepivima, ako će on biti spriječen? Čisto da znamo da je sve pod kontrolom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije