Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOZO PAVKOVIĆ

Zamislite što bi se dogodilo da se otkrije da je CIA špijunirala Washington Post

Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
27.06.2019.
u 15:15

Milorad Dodik šokirao je javnost objavivši da sigurnosna služba ove zemlje prati i obrađuje novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije

Ej, novinaru, sada ću ti reći poantu, znaš li ti jesu li snimali i ovaj razgovor što smo maloprije vodili – upitao je ugledni slikar i analitičar Marin Topić iz Mostara nakon što je ponovno nazvao nedugo nakon što smo završili kratki razgovor o posljednjoj aferi “stavljanja pod nadzor” medija, među kojima su i Večernji list te Nacional, od strane Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH kojoj je na čelu Osman Mehmedbašić Osmica, kojega se smatra iznimno bliskim vodećoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije. Nakon odgovora: “Ne znam”, Topić se našalio: “Pa kome sam onda govorio?”

Podrivanje sigurnosti

U državi apsurda kakva je Bosna i Hercegovina predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik šokirao je javnost objavivši da sigurnosna služba ove zemlje prati i obrađuje novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije. Dodik je naveo da je OSA 10. travnja ove godine donijela odluku o “obradi” medija pod urudžbenim brojem 05/1-4-1547/19. Dodao je da se sluša i prati novinare i izvore Dnevnog avaza koji je u vlasništvu političke bošnjačke konkurencije SBB-a medijskog magnata Fahrudina Radončića, zatim hrvatski i srpski mediji Radio televizija Republike Srpske, Večernji list, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Iz OSA-e, u kojoj smo zatražili provjeru autentičnosti Dodikove izjave uz navođenje urudžbenog broja navodne operacije prisluškivanja medija, nije bilo nikakva odgovora, kao ni iz državnog Tužiteljstva BiH. Umjesto njih oglasila su se strukovna udruženja i glavni urednici medija koji su se našli na udaru obavještajaca.

Milorad Dodik
1/1

Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković traži da se do kraja istraži ova afera i utvrdi što je radila OSA.

– Zamislite što bi se dogodilo da se otkrije kako su NSA ili CIA špijunirali NBC ili Washington Post. Naravno, ne možete ni zamisliti jer je takvo što u demokracijama nezamislivo. BiH je očito daleko od toga – rekao je Pavković. Novinarska udruženja u BiH te Vijeće za tisak i online medije oštro su osudili i zatražili istragu. Profesor sa Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić ističe da, ako je točna informacija o praćenju i prisluškivanju medija, da je onda ova agencija doslovno podriva samu sigurnost zemlje i ljudi te temelje i vrijednosti sustava koji bi trebala čuvati.

– Ako je to istina, to je jako opasno da politički centri kontroliraju, kao u nekim ranijim vremenima, i nastoje uspostaviti nadzor nad medijima. Kada se medijima ulije doza nesigurnosti da su pod nadzorom tajnih službi, postavlja se pitanje trebaju li nam takve službe uopće u demokratskom društvu – kaže profesor Barbarić. Topić pak situaciju u BiH uspoređuje s Orwellovom Životinjskom farmom.

– Nije više Udba, sada su neki novi. Razlika je samo što sada živimo u demonkraciji. Ovo nema veze s bilo kakvim normama demokracije. U pravome smislu je ovo Orwellova Životinjska farma. Bilo bi veliko čudo da ovdje bilo što funkcionira po demokratskim uzusima. Ovdje tako postaje normalno da se ti trebaš osjećati krivim ako te netko prisluškuje – kaže Topić.

Afere koje kreira OSA nisu posebna novost u Bosni i Hercegovini u kojoj sve institucije uglavnom funkcioniraju kao trofejni plijen nacionalnih vođa. Tajnu službu vodeća bošnjačka stranka SDA zlorabi kako bi pokušala uspostaviti balans jer je izgubila poluge moći u državnom tužiteljstvu, odavno već nema većeg utjecaja na državnu policiju SIPA-u, a u Sudu BiH njihova favoritkinja Meddžida Kreso otišla je u mirovinu.

Raniji slučajevi

Najbolje to pokazuju dva slučaja u koje su navodno bili uključeni hrvatski obavještajci: prvi za vrbovanje selefija kako bi im podmetnuli naoružanje da bi diskreditirali Bošnjake te drugi u kojemu se nastojalo smijeniti predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju. Umjesto da najprije “dokaz” s videozapisom izjave selefije H.Č., u kojemu tvrdi da ga je SOA vrbovala, dostave Tužiteljstvu BiH, iz bošnjačke tajne službe video su objavili na sebi bliskom portalu uoči dolaska premijera Andreja Plenkovića na skup u Neumu kako bi se diskreditirala hrvatska politika u BiH. Isto su napravili i s videosnimkom u slučaju Tegeltije. OSA ga je, umjesto Tužiteljstvu, dostavila medijskom portalu koji, zanimljivo je, nije pod istragom agencije iako na njemu cure obavještajni podaci.

Komentara 27

PL
@ploto@
16:12 27.06.2019.

Izgleda da je u BIH najaktivnija vehabijska obavještajna služba.

MA
Marsijanac
15:45 27.06.2019.

"– Zamislite što bi se dogodilo da se otkrije kako su NSA ili CIA špijunirali NBC ili Washington Post."...... Duboka drzava u USA kontrolira absolutno sve medije. Od 300 TV postaja samo je jedna ( Fox) pomagala izbor Trumpa ,sve ostale su bile protiv. Od 300 novina i pisanih publikacija samo 3 su bile pro -Trump. Ako su USA demokracija ,kako je to uopce moguce!?

DO
dopizdilomi
15:19 27.06.2019.

A što bi se dogodilo. Uzeli bi dekicu i nazad pokrila Washington post kao što je i tebe pokrila pa siktati možeš unutar par kilometara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije