Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza sociologa Bagića

'Zambijski proces' razotkrio je dubine identitetskih podjela u hrvatskom društvu

06.06.2023.
u 10:42

Lakoća osuđivanja temeljem procijenjene pripadnosti "našima" ili "njihovima" je sve očitija u društvenim odnosima i političkim procesima

Komentara 25

BE
Berri
11:11 06.06.2023.

Velika većina Hrvata je ogorčena nakon tzv. Zambijskog procesa jer su vidjeli kako je država nekima majka, a nekima maćeha. Hrvat koji ima dijete s Tajlanđankom i koji je biološki otac ne može dobiti papire za svoje dijete i ženu niti nakon 2 godine. Da li je pravedno da netko ne može dobiti državljanstvo, a drugi ne samo da dobije državljanstvo već mu plaćaju put iz Zambije u Hrvatsku kao da su štićene osobe.

BE
Berri
11:07 06.06.2023.

Zambijski proces otkrio je nejasnoće u prosecu posvajanja djece i o tkrilo kako birokracija sve papire može izdati za 10 dana. S druge strane, biološka djeca Hrvata u Tajlandu ne mogu dobiti hrvatske papire niti za 2 godine. Uvijek fali neki papir, a po ovu djecu su išli u Ljubljanu.

KI
kiselovrhnje
11:11 06.06.2023.

Netocno, 'zambijski proces' je razotkrio da u Hrvatskoj postoji privilegirana kasta koja moze biti uhvacena u jednom od najgnusnijih medunarodnih zlocina (krijumcarenje djece) i da ce hrvatska vlast iskoristiti sve u njenoj moci da pripadnici privilegirane kaste ne snose nikakvu odgovornost za pocinjeno. Bojim se pomisliti sto bi se dogodilo da je netko sa suprotnog politickog spektra tj. sa neprivilegirane pozicije, pocinio takvo djelo. Prvi bi ih "hrvatski" mediji razapeli, ne bi im niti bila potrebna zambijska presuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije