Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Žalimo što je Grabar-Kitarović stanje u HRZ-u ocijenila 'više nego jadnim''

Ističu da je u nabrajanju opcija za budućnost zrakoplovstva, Kolinda Grabar-Kitarović navela vlastito zrakoplovstvo, air policing i kombinaciju regionalnih snaga, čime je pokazala nepoznavanje terminologije
19. kolovoza 2014. u 15:19 195 komentara 9316 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

MORH je izrazio željenje što se Oružane snage RH koriste za predizborna politička nadmetanja, kako je to u svom istupu u emisiji "Studio 4" HTV-a dana 18. kolovoza 2014. godine učinila predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

– Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Grabar-Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006.-2015., u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. godine. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima – priopćili su iz MORH-a.

Ističu da je u nabrajanju opcija za budućnost zrakoplovstva, Grabar-Kitarović navela ''vlastito zrakoplovstvo, air policing i kombinaciju regionalnih snaga", čime pokazuje nepoznavanje terminologije, s obzirom na to da se air policing odnosno ''redarstveni nadzor u zraku“, provodi u svakoj od tih opcija''.

– Air policing nije opcija za borbeno zrakoplovstvo, već je to jedna od najvažnijih zadaća zrakoplovstva u miru – poručuju iz MORH-a.

Velika Gospa ĆIRILICA U VUKOVARU Kolinda Grabar Kitarović: Prihvaćam odluku Ustavnog suda, ona se mora poštivati Black Hawk ZAMJENA SAD nam nudi Black Hawk umjesto helikoptera Mi 8?

– Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović, sudeći po njezinoj izjavi očito i ne poznaje dovoljno hrvatsku zakonsku regulativu jer ne zna koje bi se vijeće, vezano za stanje u HRZ-u, trebalo sastati. Pitanje stanja u HRZ-u nije u nadležnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao ona tvrdi, već je to u nadležnosti Vijeće za obranu. Ono će se pak sastati i raspraviti o stanju u Oružanim snagama, za razliku od slučaja iz 2007. godine i pada helikoptera, kada gospođa Grabar-Kitarović, kao ministrica u tadašnjoj Vladi, nije inzistirala na okupljanju tadašnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost i to je nije čudilo. Izražavamo žaljenje što je stanje HRZ-a ocijenila kao ''više nego jadno“, zaboravljajući pritom da su upravo u opremu i modernizaciju, ali i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine uložena znatna sredstva. Spomenimo samo remontirane MiG-ove, obnovljenu Protupožarnu eskadrilu, školske zrakoplove na kojima se inače školuju i omanski piloti, transportne helikoptere kojima se obavljaju medicinski letovi i akcije traganja i spašavanja. Tako je, primjerice, helikopterima HRZ i PZO-a samo u ovoj godini spašeno više od 200 pacijenata, koji se zasigurno ne bi složili s tvrdnjom da je stanje ''više nego jadno“ – napominju.

Službenike MORH-a pogodilo je i što gospođa Grabar-Kitarović smatra da je naša pobjednička vojska u zapuštenom stanju.

– Smatramo kako bi trebala uvažiti mnoge provedene kapitalne projekte, koji dokazuju kako se brine o sadašnjosti i budućnosti OS RH, unatoč smanjenom proračunu za obranu – ističu u priopćenju.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • ANM:

    Zapravo je članak lijepi primjer predcednikove "čiste" kampanje ! Al konačno zar mu nije Ježić financirao prvu kampanju?

  • ante_slavonac:

    Ohoho,evo nešto za drugove iz MORH-a.Ne dirajte gospođu Kitarović i neka se netko osobno potpiše pod ovaj članak.Josipović nema nikakve šanse za idući mandat ali nekima to jednostavno nije jasno.Sve će doči na svoje mjesto i to ubrzo.

  • zdepar:

    nemojte jako kritizirati, uskoro ćete joj salutirati i predavati prijavak