Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera dohodak

Zakonom ograničenu plaću Flego si povećao gradskim pravilnikom

'21.11.2012., Buzet - Valter Flego, buzetski gradonacelnik jedini je kandidat IDS-a na buducim izborima za Istarskog zupana.   Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
15.04.2013.
u 14:00

Ministarstvo uprave: Dodaci na plaću za gradonačelnike nisu propisani pa na njih Flego nema pravo

Priču koja se pojavila u javnosti, a prema kojoj IDS-ova uzdanica, kandidat za istarskog župana i aktualni gradonačelnik Buzeta tri godine vara na plaći, Valter Flego oštro je demantirao. Navodi se da je zbog toga gradski proračun oštećen za 127 tisuća kuna, od čega se Flego navodno izravno okoristio za više od 70 tisuća kuna. Naime, prozvan je da je sebi pogodovao izmjenom gradskih akata, točnije Pravilnika o radu gradske uprave Grada Buzeta, suprotno Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010. Tim je zakonom određen limit za plaće gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, pa bi tako plaća buzetskoga gradonačelnika trebala biti ograničena na 16.853 kuna bruto jer je riječ o brdsko-planinskome području koje prima dotacije iz državnoga proračuna u iznosu većem od 10 posto, odnosno 80 posto plaće koje pripadaju gradonačelnicima gradova veličine Buzeta.

Protokolarni troškovi

Ako se tome pridoda uvećanje od 0,5 posto po godini staža, Flegina plaća od travnja 2010. nije trebala prelaziti iznos od 18.201,46 kuna bruto. Flego je u svojoj imovinskoj kartici u svibnju 2011. naveo iznos od 13.781 kune neto plaće, odnosno 21.741 kune bruto, dakle 3.539 kuna više od limita. Mjesečna plaća, prema zakonskom ograničenju, trebala je sa 13 pasti na 11 tisuća, što je, prema informaciji koja se pojavila u javnosti, Flego nadomjestio Pravilnikom o radu gradske uprave Grada Buzeta, a koji definira da dužnosnici koji profesionalno obavljaju svoju dužnost imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću od 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Tome je Flego pridružio i pet posto dodatka na ime znanstvenog zvanja magistra znanosti, što nam je i osobno potvrdio. Na upit Ministarstvu uprave ima li buzetski gradonačelnik pravo na spomenute dodatke, rečeno nam je da za profesionalno obavljanje dužnosti gradonačelnik ostvaruje pravo na plaću, dok bilo kakvi dodaci na plaću ni druga materijalna prava za gradonačelnike nisu propisana zakonom, pa na njih gradonačelnik nema pravo, pri čemu se ne isključuje pravo na naknadu putnih i drugih ostvarenih troškova. Potvrdili su kako je konkretan slučaj na rješavanju u Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave. Informacije o varanju na plaći, koje su izišle u javnost, Flego opovrgava i kaže da služe blaćenju, ne skrivajući pri tome sumnju da iza toga stoje njegovi politički oponenti. Kako bilo, on tvrdi da njegova bruto plaća sada iznosi 21.089 kuna, neto 13.664.

– Moja je osnovna plaća usklađena sa Zakonom o plaćama i iznosi bruto 17.574 kuna, odnosno 11.977 neto, a sukladno Pravilniku o radu na osnovnu plaću imam dodatke od 15 posto za protokolarne troškove i pet posto na stručnu spremu – kazao nam je Flego.

U međuvremenu je stiglo i reagiranje iz Ureda gradonačelnika Buzeta. Tvrde kako je riječ o netočnoj i izmišljenoj informaciji. “Plaća gradonačelnika do ožujka 2010. iznosila je bruto 24.724,79 kuna, odnosno neto 15.319,77 kuna, a od 1. travnja 2010., nakon primjene izmijenjenih zakonskih odredbi sadržanih u Zakonu o brdsko-planinskom području, bruto plaća koja uključuje naknade troškova iznosi 21.741,28 kuna ili 13.977,82 neto, odnosno 8,76 posto manje. Od 1. ožujka 2013. Vladinom uredbom izmijenjena je visina osnovice plaće dužnosnika, plaća gradonačelnika ponovno se umanjuje na 21.089,02 kune bruto ili 13.664,73 kune neto, za ukupno 10,81 posto manje nego 2010. godine”, navode te dalje obrazlažu “nakon posljednjeg umanjenja od 3 posto osnovna bruto plaća Flege od ožujka 2013. iznosi 17.574,19 kuna, odnosno neto 11.977,61 kunu.

Izračun bruto plaće


Bruto plaća gradonačelnika sastoji se od osnovne bruto plaće, naknade putnih troškova koji su umanjeni 23 posto te iznose 19 kn dnevno, naknade troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima 15 posto, uvećanje za znanstveni stupanj pet posto. Osnovna bruto plaća gradonačelnika za ožujak 2013. izračunava se na sljedeći način: osnovica 4.491,236 kuna, koeficijent 3,64, dodatak za radni staž 7,5 posto. Umanjenje zbog sufinanciranja Grada iz državnog proračuna iznosi 20 posto i ono je izravno primijenjeno u izračunatom koeficijentu”, objašnjavaju, a u zaključnom dijelu stoji kako “plaća gradonačelnika nije zadržana na razini dotadašnjih pet godina mandata, već je s travnjem 2013. godine bruto plaća niža za 14,71 posto, a neto plaća niža u iznosu za 10,81 posto u odnosu na početak 2010. Flego napominje kako Državni ured za reviziju svake godine obavlja financijski nadzor Grada Buzeta i nije utvrdio nikakve nepravilnosti ove vrste, redovito je davao pozitivna mišljenja, a 2012. godine i bezuvjetno pozitivno mišljenje na cjelokupno financijsko poslovanje grada Buzeta.

>> V. Flego: Sposobnost i stručnost. Po tome se razlikujem od Kajina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije