Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin na brodu

Zakon šutnje: Posada ne želi govoriti o smrti i silovanju

akona geveza
Facebook
20.07.2010.
u 23:00

Akhona Geveza iz JAR-a nađena je mrtva u moru pošto ju je silovao časnik. Kad inspektor na brodu istražuje slučajeve, teško dobiva odgovore.

Neću biti miran dok onaj tko je odgovoran za smrt moje kćeri ne bude u zatvoru – kazao je južnoafričkim medijima John Geveza, otac 19-godišnje Akhone, kadetkinje s broda “Safmarine Kariba”, djevojke koja je, kazao je, bila jedino dijete u obitelji i u nju su, oboje nezaposleni, polagali sve nade za budućnost. Zato su zatražili iscrpnu istragu, ekshumaciju i neovisnu obdukciju, a u tome ih podržavaju i iz “Transnet Nationala” u čijem je programu kadeture Geveza bila na britanskom brodu.

Posada u pravilu šuti

Za tragičnu smrt utapanjem u moru između Cresa i istočne obale Istre 24. lipnja naša je policija zaključila da je samoubojstvo.

No njihovi su kolege – poslije spoznaja da je djevojka nekoliko sati prije nego što je pronađena mrtva u moru zapovjedniku broda prijavila da ju je silovao stariji časnik Ukrajinac te da su kadeti i kadetkinje “Transneta” seksualno zlostavljani, o čemu je pisao Sunday Times – pokrenule nekoliko istraga.

Iz policije su potvrdili da istražuju je li bila riječ o samoubojstvu ili je djevojka ubijena pa bačena u more te sumnje u silovanje. Predviđa se da će istraga dugo trajati, a da će policija svakako nailaziti na prepreke potvrđuje Sprite Zungu, koordinator ITF-a (Međunarodnoga sindikata transportnih radnika) za Južnoafričku Republiku koji je kazao da će istinu biti teško otkriti zbog bliskih i isprepletenih odnosa među članovima posade.

– Kad inspektor na brodu pokuša istražiti takve slučajeve, teško dobiva odgovore, posada nerado odgovara, a pisane je izjave još teže dobiti – kazao je Sprite Zungu i dodao kako su i u ITF-u zabrinuti zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju kadeta na brodovima i također traže ispitivanje slučaja koji je do temelja uzdrmao njihovu organizaciju.

Zapovjednik odgovoran?

Iz brodarske kompanije “Safmarine”, osim priopćenja da su prozvanog časnika Ukrajinca suspendirali, neće se oglašavati do kraja istrage, no najavljuju da će preispitati daljnje sudjelovanje u kadetskom programu na svojim brodovima.

U južnoafričkim medijima, koji se još bave slučajem, jučer su se pojavili i komentari u kojima se spominje odgovornost zapovjednika broda.

Pitaju se je li zapovjednik postupio prema standardnom protokolu kada je, poslije prijave silovanja, djevojci najavio suočavanje s prozvanim časnikom.

Zaključuju da takav postupak, bilo da je prema standardnom protokolu ili je autonoman zapovjednikov način rješavanja problema, nije primjeren jer je riječ o dodatnom traumatiziranju i stresu koji je možda djevojku potaknuo na samoubojstvo jer nije mogla opet pogledati u oči časniku iz Ukrajine kojeg je optužila za silovanje.

Komentara 10

DU
Deleted user
07:00 21.07.2010.

Ova rečenica iz naslova meni nikako ne valja. Tako se možda govori u BiH ili u Srbiji. Trebalo bi biti NAKON ŠTO ... jer POŠTO znači ZATO ŠTO (nije ovo ili ono, onda je nešto treće) . Akhona Geveza iz JAR-a nađena je mrtva u moru POŠTO (zato što!!!!???) ju je silovao časnik. Kad inspektor na brodu istražuje slučajeve, teško dobiva odgovore.

PA
papaciune
02:20 21.07.2010.

@ krilnik2 - opet si se napusio zelenjave, pa tvoj mozak ne razmislja dalje od zahodske skoljke...

KR
krilnik2
23:27 20.07.2010.

Zena na brodu donosi nesrecu, stara je mornarska mudrost! Stjenka Razin je poslusao svoje mornare: \"man\' se zena i ljubavi, silni vodjo sviju nas!\" Pa on zgrabi njezno tijelo, i u vodu baci ga; preko ograde je baci, sad uu hladnu vodu tu! Volga, Volga ruska rijeko, nasa majko nasa cast! I tako dalje! Zene iz vojske, zene sa brodova.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije