Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski bankari Milanoviću: Mijenjajte zakon o švicarcima

Upozorenje: Država se ne treba miješati u kamate, koje su stvar ugovornog odnosa banke i klijenta. To se ne može nametnuti propisima
04. studenoga 2013. u 16:23 5 komentara 240 prikaza
milanović,linić
Foto: Ivica Galović/PIXSEL

Vaš pokušaj zaštite hrvatskih građana koji kod banaka imaju kredite u švicarskim francima dovest će do pravne nesigurnosti, usporit će investicije i negativno će utjecati na rast BDP-a i na hrvatsko gospodarstvo. To je, ukratko, poruka iz pisma koje je premijeru Zoranu Milanoviću proteklog ponedjeljka poslala Europska bankovna federacija, tijelo koje okuplja udruge banaka iz svih zemalja EU.

Granica tržišne slobode

“Ovakvim zakonom krši se univerzalno pravno načelo o retroaktivnoj primjeni propisa i stvara se nesigurno poslovno okruženje. Nepredvidivi pravni okvir imat će znatan negativni utjecaj na sposobnost države da privuče nova ulaganja. Strani ulagači koji su već u Hrvatskoj također bi se mogli suzdržati od preuzimanja novih financijskih obveza”, navodi se u pismu koje je potpisao glavni direktor Europske bankovne federacije (EBF) Guido Ravoet.

Zakon kojemu se EBF protivi jest Zakon o potrošačkom kreditiranju koji je Vlada prihvatila 24. listopada i poslala u Sabor. Iz EBF-a navode kako su svjesni da su brojni Hrvati pretrpjeli negativne posljedice kredita uzetih u švicarskim francima, ali u pismu od premijera Milanovića traže “transparentan i koordiniran pristup u političkom odlučivanju”. Navode da se država ne treba miješati u kamate, koje su stvar ugovornog odnosa banke i klijenta, te da se kamatne stope ne mogu nametnuti propisima.

kamate zakon o kreditiranju Izračunali smo: Koliko će pasti rata na kredit od 100.000 CHF?

“Trenutačni prijedlog s rigidnim gornjim granicama kamatnih stopa, koji dopušta samo ekstremno uzak raspon kamatnih stopa, ograničava tržišnu slobodu u politici utvrđivanja bankarskih cijena jer se njime predviđa znatna uključenost hrvatske državne uprave u definiranje naknada”, kaže se u pismu.

Hrvatska udruga banaka punopravna je članica EBF-a i čini se da je odlučila iskoristiti autoritet Europske bankarske federacije u borbi protiv zakona koji bi upleo državu u reguliranje kamatnih stopa u švicarcima.

Zakon je – konačan!

EBF također upozorava da će predloženi Zakon dovesti do pozitivne diskriminacije korisnika kredita u švicarskim francima u usporedbi s klijentima koji imaju kredite u drugim valutama. Druga razlika dogodit će se između klijenata koji imaju stambene kredite u švicarcima ovisno o datumu potpisivanja ugovora.

Čelnici EBF-a u svom pismu zaključuju: “Ovime vas želimo potaknuti da se što prije uključite u konstruktivan dijalog s domaćom udrugom banaka radi pronalaženja rješenja koje bi predstavljalo manji teret budući da smo u drugim novim članicama EU već vidjeli neželjene učinke takvih drakonskih rješenja.”.

Uzalud vam trud svirači, sukus je stava naše Vlade.

– Kao što je ministar financija već rekao nacionalnoj udruzi banaka, konačni prijedlog zakona prošao je Vladu i upućen je u Sabor – jasni su u Vladi.

Strah od gubitka

Novi zakon, bude li izglasan u Saboru, bankama bi donio financijski gubitak, što bi pogoršalo njihove poslovne rezultate, a to će, smatraju u Europskoj bankovnoj federaciji, “utjecati na daljnju aktivnost odobravanja zajmova”.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • chupakabra:

  Zanimljivo da je HUB već "puna" dva tjedna članica EBF-a pa je svima vrlo jasno kako je ista uspjela razumjeti nepravilnosti koje su banke u RH radile i rade te kako su povećale sveukupne gospodarske rizike svojim neodgovornim ponašanjem.

 • ćaćaća:

  fuzura mu je kao u hiće..samo brčići fale :)

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Na žalost, o tome sam pisao. Država se to nema što miješat. Ako se budućem klijentu ne sviđa tekst ugovora ne treba ga potpisat i Amen. Sami klijenti su krivi štto su potpisali te ugovore. Nitko ih nije silio na tu odluku.