Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez političara u NO

Zakon o sprečavanju sukoba interesa neće se mijenjati

'22.10.2010., Zagreb -   Hrvatski Sabor, Josip Leko SDP bivsi predsjednik Povjerenstva za sukob interesa. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
16.08.2012.
u 09:20

Najspornije je bilo što Zakon zabranjuje dužnosnicima da budu članovi upravnih i nadzornih odbora trgovačkih društava

Sabor u četvrtak raspisuje javni poziv kandidatima za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Time se stavlja točka na i u odnosu na sve dileme i neuspjele pokušaje izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Cilj je, kaže potpredsjednik Sabora Josip Leko, da se do jesenskog zasjedanja Sabora provede prethodna procedura i stvore uvjeti da se odmah izabere Povjerenstvo.

Predsjednik i četiri člana

Rok za prijavu je 15 dana od objave javnog poziva, a za Povjerenstvo se mogu kandidirati hrvatski državljani s fakultetskom diplomom koji imaju najmanje osam godina radnog iskustva u struci, nisu kažnjavani niti se protiv njih vodi kazneni postupak. Kandidat ne smije biti član političke stranke i ne smije imati politički angažman u posljednjih pet godina.

Povjerenstvo ima četiri člana i predsjednika koji mora biti pravnik po struci s položenim pravosudnim ispitom. Zakonska procedura nalaže da se pristiglim prijavama pozabavi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Sabora. On utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uvjete i objavljuje je na internetskim stranicama Sabora. Povjerenstvo bira Sabor tajnim glasovanjem većinom glasova svih zastupnika. Tek izborom Povjerenstva bit će u funkciji jedan od iznimno važnih zakona. Zapelo je, podsjetimo, jer je vladajuća koalicija namjeravala izmijeniti pojedine odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa koje je usvojila vlada Jadranke Kosor, ali se tome žestoko usprotivila Europska komisija. Najspornije je bilo što Zakon zabranjuje dužnosnicima da budu članovi upravnih i nadzornih odbora trgovačkih društava, i to bez ikakve predviđene iznimke, što se pokazalo kao veliki problem jer je Vlada namjeravala u nadzorni odbor Ine imenovati ministre Slavka Linića i Radimira Čačića. Vladajuća koalicija namjeravala je korigirati i odredbe koje se odnose na ovlasti Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Prevelike ovlasti

Vlada, naime, drži da se otišlo predaleko, odnosno da je tijelo koje treba paziti da se dužnosnici ne nađu u sukobu interesa te da uredno prijavljuju svoj imetak dobilo čak policijske ovlasti.

Komentara 1

RO
rowokopach
10:35 16.08.2012.

svaki tjedan joso leko barem jednom u novinama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije