Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječanin (37):

'Zakon o radu ne da mi da pošteno zaradim za kredit!'

radnici,šljakeri,portal
Daniel Kasap/PIXSELL
28.03.2013.
u 19:41

– Razmatramo mjere koje bi omogućile da ljudi koji su u radnom odnosu zakonito povremeno rade dodatno – kažu u Ministarstvu rada

Među sretnicima je koji imaju stalni posao i redovito dobivaju plaću. No, 38-godišnji Osječanin samo od nje ne može preživjeti. U doba sveopće nezaposlenosti, ipak si je uspio naći dodatni izvor zarade, a na to je, kaže, jednostavno bio prisiljen.

– Dotukli su me kredit u švicarskim francima i kriza. Ponudili su mi da vikendom, dakle u svoje slobodno vrijeme, radim u jednom ugostiteljskom objektu. Zaradio bih tako još tisuću kuna na mjesec, čime bih taman pokrio razliku za koju mi je skočila rata kredita – stavio je računicu na papir. Htio je da bude sve čisto i legalno, no ostao je šokiran. Zakon o radu mu to, naime, ne dopušta. Po njemu, radni tjedan može trajati najviše 40 sati. Također, zaposlenik s punom satnicom ne može ni sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem. Dodatni će posao naš sugovornik, stoga, morati prepustiti nekome drugome.

– Sve smo provjerili, nismo mogli vjerovati! Ne postoji nikakva mogućnost, osim da se na stalnom poslu odjavim i prijavim na pola vremena. Dakle, u Hrvatskoj vam ne dopuštaju da pošteno radite, zaradite i prehranite obitelj – ogorčen je taj Osječanin, inače zaposlen u maloj privatnoj tvrtki.

Ograničenje tjednog radnog vremena, pojašnjavaju u resornom ministarstvu, postoji kako bi se radniku osigurao minimum sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta. No, priznaju kako su svjesni “određenih zakonskih ograničenja”.

– Razmatramo mjere koje bi omogućile da osobe koje se već nalaze u radnom odnosu na zakonit način obavljaju neke privremene i povremene poslove – kaže nam Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Napominje kako se do dodatne zarade može pomoću ugovora o djelu, ali takav rad ne smije imati obilježja radnog odnosa. U tom slučaju, ne smije se, među ostalim, raditi u prostorijama poslodavca i s njegovom opremom. U našem primjeru, to svakako isključuje rad u kafiću ili restoranu.

– Ako bih radio na ugovor o djelu, inspekcija bi to tretirala kao rad na crno – pojašnjava Osječanin. Budući da su najavljene izmjene Zakona o radu, pravo je vrijeme, smatraju u SSSH, da se izmijene i te odrednice.

– Onima koji žele i mogu raditi dulje, zakonom treba to i dopustiti. Evo, razmotrit ćemo da upravo mi predložimo takvu inicijativu – komentirao je Miroslav Šmit, pravni zastupnik u osječkom SSSH.

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske, ističe kako se u tome oslikava zabrinjavajuća činjenica.

- Prednost treba dati nezaposlenima, kojih će uskoro biti 400.000. No, najviše mi je žao što taj čovjek od svoga rada ne može živjeti i s tih 40 sati prehranjivati obitelj – zaključuje Orešković.

>> Hrvatska udruga sindikata: Nismo pristali na izmjene Zakona o radu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije