Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srpska manjina

Zakon o dvojezičnosti se ne poštuje, žalit ćemo se

Vukovar ploca
Goran Ferbežar/PIXSELL
06.11.2013.
u 13:45

Odluka o promjeni gradskog statuta za srpsku je manjinu neodrživa i na nju ćemo uložiti prigovor, najavljuje predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovara Đorđe Macut

Iako još uvijek nije dobio pisanu odluku Gradskoga vijeća Vukovara o promjeni gradskoga statuta predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara Đorđe Macut najavljuje da će svakako podnijeti prigovor.

– Još uvijek nemamo pisanu odluku pa ne znamo što sve stoji u njoj, ali možemo najaviti da ćemo uputiti prigovor jer je ovakva odluka za srpsku nacionalnu manjinu neodrživa. Imat ćemo i sastanak  gradskog i županijskog manjinskog Vijeća i donijeti odluku o svemu, najavio je Macut. Kaže i kako će se u prigovoru vjerojatno ukazati na nepoštivanje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i da će tražiti zaštitu manjinskih prava koja su usvojenim statutom i neprovođenjem zakona pregažena.
– Želimo ukazati da tražimo poštivanje zakona i ništa više. Isto tako srpska nacionalna manjina je spremna na razgovore kako bismo došli do određenoga kompromisa kada je riječ o implementaciji Ustavnog zakona. Jedan od prijedloga je bio i da se ne traži uvođenje dvojezičnosti na objekte povezane s Domovinskim ratom. Međutim, problem je što nas nitko ništa nije pitao niti bilo što predložio. O manjinskim pravima se razgovara i donose odluke a da se one kojih se to tiče, a to su manjine, ništa ne pita, kaže Macut koji je mišljenja i da bi promjene ustavnog zakona
otvorile pravu Pandorinu kutiju u Hrvatskoj.

–S tim bi se promjenama spriječilo da se dvojezičnost uvede u Vukovar, ali što ćemo s ostalim manjinama u Hrvatskoj i njihovim pravima. Kako objasniti Talijanima u
Istri, Mađarima i drugima da više neće moći korsititi to pravo, zaključio je Macut.

Komentara 5

DI
Dingač
14:05 06.11.2013.

ma žalite se! što čekate? idite vašem četničkom vojvodi. tamo se piše ćirilica i priča srpski pa nećete imati ove probleme ali zato nećete ni lovu dobivati ​​za bljuvanje po svemu što ima hrvatski znak.

Avatar Finanz
Finanz
18:55 06.11.2013.

Zasto niste napisali kancelarija drzavne uprave,a ne ured.Srbi koriste rijec kancelarija ili biro.

IS
istri
17:24 06.11.2013.

prvi znak demokracije jest, postivati zakone, a zakone mjenjase opet demokratski nikad pod prisilom nekolicina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije