Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Zaključen rad kardinalskih komisija o vatikanskoj banci

papa Franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.05.2014.
u 13:41

U veljači ove godine, nakon odvojenih sastanaka, komisije su predale svoja izvješća osmorici kardinala, tzv. skupini C8, zaduženih za izučavanje reforme kurije.

Dvije vatikanske komisije, ona glede vatikanske banke IOR (CRIOR) i ona za organizaciju ekonomsko-financijskog djelovanja Svete Stolice (COSEA) završile su svoj posao. Obje komisije, koje je u lipnju i srpnju prošle godine utemeljio papa Franjo, imale su svoj rok trajanja. U veljači ove godine, nakon odvojenih sastanaka, komisije su predale svoja izvješća osmorici kardinala, tzv. skupini C8, zaduženih za izučavanje reforme kurije. 

Tada se činilo kako će, barem komisija za vatikansku banku, nastaviti svoj posao, ali se očito od toga odustalo. A, iz komisije za ekonomsko-financijsko djelovanje neki su članovi prešli u novoosnovano Vijeće za ekonomiju. 

Prema tome bi se moglo zaključiti kako bi kardinali iz skupine C8 mogli održati još pokoji sastanak prije negoli će prenijeti papi Franji prijedloge za reformu kurije. Navodno bi njihov posao trebao završiti početkom 2015. godine. U toj komisiji su Giuseppe Bertello, Francisco Javier Errázuriz Ossa, Oswald Gracias, Reinhard Marx (koji je nedavno imenovan koordinatorom Vijeća za ekonomiju), Laurent Monsengwo Pasinya, Sean Patrick O’Malley, George Pell (nedavno imenovan „ministrom“ ekonomije) i Andrés Rodríguez Maradiaga.

>> Bild: Kardinal Bertone pod istragom

>> Papa Franjo neće zatvoriti vatikansku banku

Komentara 2

Avatar beliorao
beliorao
14:42 23.05.2014.

Weltbild, jedna od Njemačkih najvećih izdavačkih kompanija je u potpunom vlasništvu Katoličke crkve . Ova kompanija godišnje zaradi oko 1,7 milijardi Eura. (Da ulazim u detalje u sadržine knjige) . Mogli su baren neki prozenat da udele za nastradale odstradale od poplave

Avatar EI Indio
EI Indio
14:14 23.05.2014.

Dali će vatikanska banka udeliti nešto postradalima u Hrvatskoj ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije