Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆA KORPORATIVNA ZAKLADA

Zaklada Adris ove godine donirala više od tri milijuna kuna za pojedince i projekte koji mijenjaju Hrvatsku nabolje

Svečana dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/24
26.11.2019.
u 15:31

Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine ukupno dodijelila više od 50 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu.

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, današnjom svečanošću u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zaključila je ovogodišnji, trinaesti donacijski ciklus. Za vrijedne projekte iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, uključujući i stipendije, Zaklada Adris je i ove godine izdvojila više od tri milijuna kuna.

- U svojevrsnoj opreci s duhom vremena - u kojem često praznikuje beznačajnost - ustrajali smo u poticanju kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovaramo učenje, rad i zauzetost za opće dobro. - rekao je mr. sc. Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris, pozdravljajući ovogodišnje dobitnike te dodao: - Htjeli bismo da u našoj ostavštini bude pohranjeno da smo se kladili na pametnu i kreativnu Hrvatsku. Na budućnost! Da naši ljudi, sa svojim identitetom, budu prepoznati - u ipak „europskoj sudbini“.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

- Hrvatska se već početkom 20. stoljeća svrstavala među europske zemlje koje su stvarale izvrsnost i omogućavale napredak. Bili smo orijentirani prema zapadu gdje se izvrsnost cijenila, a onda smo nažalost, izgubili cijelo stoljeće u prosječnosti. Posljednjih desetak godina, zahvaljujući djelovanju Zaklade Adris, ali i Adris grupe, kultura izvrsnosti ponovno je prepoznata te se cijeni i potiče. Projekti i pojedinci koje je izabrala Zaklada Adris daleko su iznad prosjeka te vjerujemo da ćemo zahvaljujući njima ponovno zauzeti zasluženo mjesto u europskoj kulturi i znanosti“, rekao je Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave, navodi se u priopćenju Zaklade Adris. 

I ove je godine Zaklada podržala važne projekte koji će doprinijeti jačanju i razvoju hrvatske znanosti, korištenju novih tehnologija i promicanju interdisciplinarnih istraživanja te unaprjeđenju zdravlja i prevencije bolesti. Među pet odabranih ovogodišnjih projekata koji su se predstavili na današnjoj svečanosti, posebno valja istaknuti projekt Kliničke bolnice Dubrava pod nazivom Analiza primjene robotskog sustava za stereotaktičnu neuronavigaciju. Uz pomoć donacije Zaklade Adris, provest će se detaljna analiza primjene i točnosti robotskog sustava RONNA, konstruiranog 2007. godine u suradnji Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju, Kliničke bolnice Dubrava i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Danas već četvrta generacija RONNE redovito operira u KB Dubrava. Donacijom Zaklade, i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu nastavit će razvijati robotski sustav kako bi se omogućilo samostalno kretanje robotskog sustava kroz bolnički prostor i autonomnu optimizaciju položaja u odnosu na pacijenta u operacijskoj sali, a što je izrazito važno za postizanje visoke preciznosti robotskog operativnog zahvata.

Donacijom Zaklade projektu Alfa satelitska RNA: kandidat za dijagnostičko/prognostički krvni biomarker raka prostate znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Klinikom za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice, istražit će alternativne dijagnostičke i prognostičke biomarkere za prevenciju raka prostate, drugog najčešćeg oblika raka kod muškaraca. Na današnjoj je svečanosti predstavljen i projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Uspostava inovativne kategorije biomarkera tumora i krvnih ugrušaka mozga pomoću analize sfingolipidomskog profila koji će unaprijediti metode dijagnostike i terapije moždanog udara, drugog po redu uzroka smrti u svijetu. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Zaklada Adris i u ovom natječajnom ciklusu nastavlja pridavati posebnu pozornost projektima koji potiču očuvanje hrvatskog identiteta i baštine te ekološkim projektima i zaštiti prirode i autohtonih vrsta. Na današnjoj je svečanosti predstavljen projekt Hrvatskog Muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji će zahvaljujući vrijednoj donaciji Zaklade Adris izdati knjigu Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša. Hrvatsko filološko društvo Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika uz pomoć donacije Zaklade nastavlja promicati materinski jezik na svim obrazovnim razinama. 

Sredstvima Zaklade, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču, istražit će ekstrakt lista pajasena kao novu generaciju bioherbicida, a Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru provest će projekt Tajni život suhozida na nekoliko lokaliteta u priobalnom dijelu Zadarske županije i otocima.

Podsjetimo, uključujući ovaj donacijski ciklus, Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine ukupno dodijelila više od 50 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Dodijeljeno je i gotovo 350 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti, navodi se u priopćenju Zaklade Adris. 

Ključne riječi

Komentara 1

CI
ciciban666
15:36 26.11.2019.

Hvala Bogu... nije prisustovala i nije na fotkama Grobljanka !! Nije to njen svjetonazor !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije