Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKO RJEŠENJE

Rast vrijednosti švicarskog franka: Kako su Mađari izbjegli katastrofu

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
17.01.2015.
u 19:29

Dužnicima se svote preplaćenih rata vraćaju na proljeće. To je i kraj kredita u stranim valutama

– Izbjegli smo katastrofu u zadnji tren – komentirali su iz mađarske vlade najnoviji rast vrijednosti švicarskog franka.

Mađarska je jedna od rijetkih država čiji su građani masovno prije desetak godina dizali kredite u švicarskim francima, u kojoj tečaj franka ne izaziva paniku ni među dužnicima, ali ni u vladi premijera Viktora Orbána, kojemu je obećanje da će riješiti problem kredita bila jedna od važnijih poluga dolaska na vlast. Nakon godina borbe s EU, odakle su negodovali zbog zadiranja vlasti u tržište kapitala, vlada je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom tečaju, a u proljeće će im početi stizati i odštete zbog nepravednih postupaka banaka.

Povoljno konvertiranje

– Krajem prošle godine odlučeno je da se krediti denominirani u francima i eurima pretvore u kredite u forintama po fiksnom tečaju ispod tržišne vrijednosti, tako da promjena tečaja švicarskog franka neće imati utjecaja na kredite koji iznose deset milijardi eura – komentira šefica Reutersa za Mađarsku Krisztina Than.

Kućanstva imaju još 540 milijardi forinti (1,7 milijardi eura) kredita u francima, a najvećim dijelom riječ je o kreditima za automobile, koje je rast franka ipak pogodio.

Pri pretvorbi kredita uzeta su dva referenta tečaja – srednji tečaj Mađarske narodne banke od 7. studenoga, kada je donesena odluka o pretvorbi, i tečaj od 16. lipnja, kada je Vrhovni sud donio odluku da su prakse banaka kada je riječ o kreditima u stranim valutama u pojedinim slučajevima bile nepravedne, do 7. studenoga. Konvertiranje je provedeno po nižem od dva tečaja – 256,6 forinti za švicarski franak te 309,0 forinti za euro.

Podrška 3 mlrd. eura

Pretvorbe kredita počele su odlukom Monetarnog savjeta da središnja banka za pretvorbu mora bankarskom sektoru osigurati devet milijardi eura, potom je središnja banka sa sudionicima procesa sklopila ugovor kojim se obvezuje da će im osigurati iznos potreban da se umanji tečajni rizik operacije, a zauzvrat su se kreditne institucije obvezale da će novac za konvertiranje kupiti od nje, a ne na deviznom tržištu.

Ministarstvo gospodarstva tada je najavilo i gašenje kredita u stranim valutama. Na temelju odluke Vrhovnog suda Vlada je odredila da banke – njih oko 400 – moraju obeštetiti korisnike. Oni dužnici koji su s bankama sklopili nagodbu, isplatu očekuju u proljeće, što bi označilo i posljednji korak u gašenju kredita u stranim valutama. Središnja banka izdvojila je tri milijarde eura iz rezervi radi podrške bankama.

Komentara 233

DU
Deleted user
19:54 17.01.2015.

Mađarska, što god mi mislili, ima domoljubno vođstvo kom su mađarski nacionalni interesi iznad standarda vladara svijeta i njihovih piuna iz €U. I umjesto da se ugledamo na Mađare, mi se poslušno klanjamo tim gadovima koji hoće svijetom vladati.

CI
cicibela
20:11 17.01.2015.

Tako to izgleda kad Vlada radi na dobrobit svojih građana, a ne u intersu međunarodnih lihvara. Zato je Orban na udaru bankarskog kartela i njihovih vazala.

VE
velika
19:42 17.01.2015.

ne ulazim u ovo rješenje mađarske drzave tesko mi se skoncentrirati ...ali mi je grozan nedostatak empatije u hrvatskom drustvu ...i trabunjanja u stilu kako su prostrli nek tako i spavaju ... ono sto vecina ekipe ne kuzi da nasnas banke sve sustavno kradu...banke se danas zaduzuju po manje od 1 posto , a u CHF po -1 posto ..a sto mi gradjani dobijemo kredite po 6 ili 7 posto ,...zasto zato sto treba platiti sve loše poteze koje su napravile banke u doba krize...svi Lukovići i Radakovići koji su pokupili desetine milijuna kuna (legalno) i jos ne znam koliko sa strane ...pa se desila kriza ..banke spušile ..i sad se vade na kreditima gradjana jer pise da su kamate promjenjive ...da kamate su sad 0 ...i sa ugovorenih bilo u EUR , CHF ili Kunama trebale su ići dolje najmanje za dva posto na pristojnih npr 3% ali nisu...i ljudi i dalje prosipaju žuč po forumima ...umjesto da se solidariziraju ... krenu u građanski neposluh koji npr ne kosta nista ..a sastoji se u organiziranom stajanju po redovima u bankama i ometanju njihovog normalnog rada pitanjima o npr novim usluglama i tako danima ..mjesecima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije