Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do dijaloga

Zajednički susret, a domaći župnici nisu se pojavili

Katedralni zbor
Sergej Novosel/VLM
24.05.2010.
u 15:55

Prvi susret grkokatoličkih i rimokatoličkih zborova u GKT Katedrali za Duhove kroz pjesmu cilja obnoviti veze dva crkvena obreda

- Blagdan Duhova znači jedinstvo svih kršćana, a i ovaj susret je za nas velika radost, kojom se ostvaruje zajedništvo u ljubavi Svetog Trojstva - rekao je križevački vladika, biskup Nikola Kekić na 1. susretu grkokatoličkih i rimokatoličkih pjevačkih zborova, kojemu je u nedjelju navečer domaćin bila Grkokatolička katedrala Presvete Trojice u Križevcima. Ovaj je događaj okupio četiri pjevačka sastava, kojima su mili napjevi istočnoga, grkokatoličkog obreda. Ćirilometodski Kor u mješovitom, ali i muškom sastavu iz GKT župe svetih Ćirila i Metoda iz Zagreba, odakle je stigao i mješoviti zbor Panis angelicus rimokatoličke župe svete Barbare Vrapče, te domaći Katedralni pjevački zbor GKT župe Presvete Trojice (kojemu je to bio prvi javni nastup izvan misa) - prezentirali su duhovno i kulturno bogatstvo svih katolika, pa će susret, istaknuto je, postati tradicionalan. Inače, posjetitelje je začudio, a organizatora pomalo i ožalostio, izostanak pozvanih domaćih rimokatoličkih župnika.

- Cilj susreta je vratiti Križevčanima osjećaj vrijednosti istočnog obreda, i potaknuti i jedne i druge katolike da se poštuju i da jedni drugima dolaze. I u našem zboru je 90 posto članova rimokatolika, no, nažalost, domaćih svećenika ovdje nema - rekao je zborovođa domaćina i inicijator susreta Ozren Bogdanović.

- Imao sam već prije dogovorene neodgodive stvari, a pozivnicu sam dobio u petak. Da sam imao samo misu, rado bih došao - objasnio je voditelj RKT župe sv. Ane Krešimir žinić. No, i jučer, na najveći grkokatolički blagdana Presvetog Trojstva, šaputalo se da je suradnja Crkava slaba, a iz Križevačkog dekanata bio je prisutan samo jedan svećenik. (sen/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije