Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarstvo

Zahvaljujući porastu izvoza Viro u prvih devet mjeseci ostvario dobit

'podravina-011110-virovitica - iz polja izvadjeno vise od 50 posto secerne repe   snimio:dragutin santosi'
'dragutin santosi'
02.11.2010.
u 11:05

Neto dobit iznosi 31,4 milijuna kuna, a osim povećanja izvoza, šećerana je uspjela sniziti troškove za 11,4 posto.

Unatoč recesiji u gospodarstvu i posljedicama elementarnih nepogoda, koje su ove godine pogodile poljoprivrednike u Slavoniji i Podravini, najuspješnija hrvatska šećerana – virovitička tvornica šećera Viro, nakon lanjskog gubitka od 16,9 milijuna kuna u devetomjesečnom poslovanju, ove godine ostvarila je neto dobit od 31,41 milijuna kuna.

Prihod rastao

Prema podacima agencije Hauska&Partner, koja za Viro obavlja poslove odnosa s javnošću, devetomjesečna bruto dobit Vira porasla je za 56 posto, a ukupni ostvareni prihod u istom razdoblju iznosio je 510,84 milijuna kuna i veći je za 23,56 posto.

U porastu je i prihod od izvoza, koji je veći za 9,2 posto, dok je udio prihoda od prodaje na domaćem tržištu pao sa 70,23 na 66,98 posto. Racionalnim poslovanjem i uštedama tvornica je u ovogodišnjem poslovanju uspjela smanjiti rashode u poslovanju za 11,41 posto, ističe se u izvješću i potvrđuje da je Viro završio s preradom 26.572 tona uvezenog sirovog šećera, od kojega je proizvedeno 23.991 tona konzumnog šećera. Prevelike oborine ove su godine proizvođačima šećera zagorčile kampanju prerade šećerne repe u Slavoniji i Podravini, što će dovesti do smanjenja prinosa šećerne repe i umanjiti ovogodišnji poslovni uspjeh.

Zarada na dionicama

Zahvaljujući ulaganjima u suvremenu opremu, u Virovitici se sada dnevno proizvodi 1400 tona šećera, a cjelokupna ovogodišnja proizvodnja iznosit će više od 105.000 tona konzumnog šećera.

U porastu je i realizacija gotovih proizvoda, a dobre rezultate prati i dobra cijena dionice Vira, kojom se u devet mjeseci na burzi trgovalo u iznosu od 23,4 milijuna kuna, dok je tržišna kapitalizacija iznosila 424,3 milijuna kuna, a dionica je vlasniku donijela dobit od 22,65 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije