Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjernici Požeške biskupije u Rimu

Zahvala Ivanu Pavlu II. za utemeljenje Požeške biskupije prije 17 godina

Hodočašće POžeške biskupije
Foto: Požeška biskupija
1/3
28.04.2014.
u 18:26

Na grobu bl. Ivana Pavla II. vjernici su mu zahvalili što je prije 17 godina svojom odlukom o utemeljenju Požeške biskupije i imenovanju njezina prvog biskupa pokrenuo živi organizam njihove mjesne Crkve, iskazali mu odanost i poštovanje te molili njegov zagovor za njezin povijesni hod.

Pod vodstvom biskupa Antuna Škvorčevića u Rimu je na proglašenje svetim svoga utemeljitelja pape Ivana Pavla II. hodočastilo nešto više od stotinjak vjernika Požeške biskupije.

Uz razgledavanje povijesno kulturne baštine grada Rima, hodočasnici su svaki dan imali na programu zajedničko euharistijsko slavlje koje je prevodio biskup. Na prvi zajednički molitveni susret okupili su se u bazilici S. Lorenzo in Lucina. U pozdravu biskup Antun je kazao kako se u Rimu želimo ponajprije spomenuti  sv. Lovre, rimskog đakona i mučenika, kojega je bl. Ivan Pavao II. dao Požeškoj biskupiji za nebeskog zaštitnika, a kojega napose častimo u njegovoj starodrevnoj požeškoj crkvi.

Drugoga dana požeški hodočasnici kojima se pridružio i Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te skupina mladih salezijanske zajednice iz Zagreba s mladima iz požeškog kraja,  okupili su se u Bazilici sv. Petra oko groba bl. Ivana Pavla II.  gdje je biskup Antun predvodio euharistijsko slavlje. U uvodu je biskup kazao kako je posebno snažan hodočasnički trenutak moliti na grobu blaženog utemeljitelja Požeške biskupije dva dana prije njegova proglašenja svetim. Podsjetio je hodočasnike da grobu bl. Ivana Pavla II. puno značenje daje grob apostolskog prvaka sv. Petra čije je mučeničko svjedočanstvo za Isusa Krista ugrađeno u dvotisućljetni život rimske Crkve i služenje rimskog biskupa općoj Crkvi.

Na grobu bl. Ivana Pavla II. vjernici su mu zahvalili što je prije 17 godina svojom odlukom o utemeljenju Požeške biskupije i imenovanju njezina prvog biskupa pokrenuo živi organizam njihove mjesne Crkve, iskazali mu odanost i  poštovanje te molili njegov zagovor za njezin povijesni hod. Hodočasnici su posjetili i pet stoljeća staru hrvatsku crkvu sv. Jeronima.

U nedjelju Božanskog milosrđa biskup Antun Škvorčević zajedno s požeškim svećenicima, bogoslovima i vjernicima te s mnoštvom vjernika iz cijeloga svijeta sudjelovao je na Trgu sv. Petra u Rimu na slavlju proglašenja svetim bl. Ivana Pavla II. i bl. Ivana XXIII. koje je predvodio papa Franjo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije