Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rodna ravnopravnost

Zahtjev EU: U upravama tvrtki barem 40 posto žena

žene u upravama
Foto: Pixsell
20.11.2013.
u 14:23

Zakonom u Europskom parlamentu propisano je da uprave poduzeća koja su na burzi moraju imati najmanje 40 posto žena. Rok da se to postigne je 2020. Sada je žena u vrhu jedva 17,6 posto.

Prema danas donesenom zakonu u Europskom parlamentu u upravnim odborima poduzeća i trgovačkih društava koja kotiraju na burzi trebalo bi biti barem 40 posto žena. Rok da se ispoštuje sastav upravnih tijela prema ravnoteži spolova jest 2020. godina. Javna poduzeća to moraju postići do 2018. Prema istraživanjima iz 2013., sada je samo 17,6 posto žena u upravama tvrtki.

Zakonom je još više naglašena i važnost neutralnih i nediskriminirajućih kriterija pri zapošljavanju pa u slučaju dva podjednako stručna i kvalificirana kandidata prednost ide onome podzastupljenog spola. Ne ističe se kojega. Iz tih bi odredbi bila izuzeta, napominje se, mala i srednja poduzeća, iako je i takvima rečeno da bi trebala raditi na poboljšanju rodne ravnopravnosti, na cijelom vrhu.

Ne bude li zahtijevane jednakosti i bude li kršenja ovoga 40-postotnog kriterija, "igrat" će kazne, poput isključenja iz javnog poziva za dostavu ponuda ili isključenja iz dodjele sredstava iz strukturnih fondova EU.

Države članice zahtijevaju da uvrštena trgovačka društva pruže podatke nadležnim nacionalnim tijelima jednom godišnje o zastupljenosti spolova u svojim odborima, razlikujući savjetodavne i izvršne članove uprave, o mjerama koje su poduzete s obzirom na cilj od 40 posto te da te podatke objave na svojoj internetskoj stranici i u godišnjem izvješću.

Komentara 2

TV
Tvrdy
15:13 20.11.2013.

Još jedan korak na putu prema europskoj totalitarnoj državi.

SI
sifoklop
15:32 20.11.2013.

O Sergej valjda bi trebala biti spolna ravnopravnost u naslovu (muškarci i žene) a tebe ljulja genderizam pa si ubacio rodnu što bi značilo 60 posto " prirodne spolne orjentacije (muškaraca i žena) te 40% onih koli su se navodno rodili sa pogrešnim spolom tj LGBT. pošto ovih drugih ima oko 2-3 % oni bi bili u velikoj prednosti za unosne sinekure te bi se ubrzo mnogi izjasnili da se ne osjećaju ugodno u svojoj kože samo da dobiju posao. Je li to još jedan način rastakanja društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije