Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni proračuni

Zagrepčaninu za liječenje grad daje 250, a Splićaninu 1 kunu

bolnica Dubrava
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
28.07.2016.
u 22:54

Velika Gorica za obrazovanje izdvaja isto kao i Zagreb - oko 1850 kuna po stanovniku, što je 2,2 puta više od trećeplasirane Rijeke

Split za zdravstvenu skrb svojih građana izdvaja samo jednu kunu po stanovniku iz svog proračuna, Varaždin ne izdvaja ništa, Rijeka i Osijek plaćaju 54, odnosno 51 kunu po osobi, dok Zagreb u prosjeku za zdravstvo izdvaja 250 kuna po stanovniku – najviše u državi.

Te i brojne druge usporedbe na što lokalni proračuni troše 22 milijarde kuna objavila je Udruga gradova na svojoj internetskoj stranici. Usporedba potrošnje u šest najvećih gradova pokazuje da Velika Gorica za obrazovanje izdvaja gotovo isto koliko i Zagreb – 1855 kuna po stanovniku, što je 2,2 puta više od trećeplasirane Rijeke. Zato Varaždin prednjači po izdacima za rekreaciju, kulturu i religiju – 1426 kuna, dok Velika Gorica za tu namjenu daje 400 kuna.

Osijek je 2015. godine drugoplasirani po izdvajanju za unapređenje stanovanja i zajednice – 809 kuna, dok je Varaždin najjači u zaštiti okoliša, na što odlazi 278 kuna po stanovniku tog grada. Zagreb, inače, godišnje troši 6 milijardi kuna, a svi ostali gradovi zajedno 8,4 milijarde kuna. Splitski je proračun drugi po redu među gradovima i teži 669 milijuna, treća je Rijeka s 642 milijuna, a četvrti je Dubrovnik s proračunom teškim 366 milijuna kuna. Dvadeset županija zajedno troši 3,6 milijardi kuna, koliko i više od 400 općina.

Kad se gleda trošenje javnog novca, najčešće se troškovi kategoriziraju po funkcijama pa tako proizlazi da najviše lokalnog novca odlazi na obrazovanje djece – 4,5 milijardi kuna, za opće javne usluge 4 milijarde, unapređenje stanovanja i zajednice 3,7 milijardi kuna, 3,2 milijarde kuna za ekonomske poslove, 2,5 milijardi kuna za rekreaciju, kulturu i religiju, a 1,3 milijarde kuna za socijalnu zaštitu. Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova, najavljuje da će javnosti iduće godine predočiti potrošnju svih lokalnih jedinica i po ekonomskim kategorijama.

Tada će građani moći doznati koliko javnog novca troše njihove lokalne sredine na, primjerice, reprezentaciju, plaće zaposlenih i službena putovanja.

Novalja, Krk, Cres, Novigrad i Opatija četiri su najrastrošnija grada u državi ako se njihov proračun podijeli s ukupnim brojem stanovnika, dok su na dnu liste Pregrada, Novi Miholjec, Đakovo, Zlatar i Novi Marof. Proračunski rashodi Novalje, primorskog gradića s 3600 stanovnika, iznose oko 11.500 kuna po stanovniku, a posljednji Novi Marof, grad s 13 tisuća stanovnika, troši svega 1170 kuna po stanovniku.

Taj prosjek za Zagreb i njegovih 790 tisuća stanovnika iznosi 7700 kuna. Runtić najavljuje da će od 2017. godine (na web-stranici http://www.udruga-gradova.hr/proracuni/) zainteresirani moći uspoređivati i potrošnju naših lokalnih jedinica s potrošnjom gradova i općina njihove veličine u Sloveniji i drugim državama u okruženju.

>> Liječnici će sada lakše odlaziti iz bolnica

Komentara 4

DU
Deleted user
23:40 28.07.2016.

Veljko_Veseljko se pita koji je smisao ovog članka, a ja mislim da je upravo potreba za ovakvim člancima, informiranje javnosti gdje se troši lova koju smo mi dali manje više prisilno kroz poreze, prireze, trošarine itd., a pojedinci to troše kako se njima i njihovima ćefne. Sve kao u interesu svih nas!? A što mislite zašto se svi bore za sve te političke funckije, nije valjda zbog našeg interesa?

BO
bozzo147
08:51 29.07.2016.

Zašto niste napisali koliki prirez plaćaju stanovnici Zagreba, a koliko ostali spomenuti ggradovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije