Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natjecanje na ledu

Zagrepčani ponovo osvojili 'Kutiju čvaraka'

Curling u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
20.01.2014.
u 11:52

Prvo mjesto obranili su članovi Curling kluba "Vis", pa je tako kutija čvaraka već drugu godinu zaredom otputovala u Zagreb

Zanimljivo natjecanje na ledu Brođanima je i ove godine priredio Curling club "Legija". Naime, šesti put zaredom bili su domaćini Otvorenog prvenstva Grada Slavonskog Broda u curlingu, a natjecatelji su se borili za trofej - "Kutija čvaraka".

Šest okupljenih i vrlo spremnih ekipa hrvatskih curlingaša nastojalo je i ove godine osvojiti tu, uz malo kruha i soli, itekako jestivu nagradu. No, nakon svih odigranih utakmica, polufinala i finala na Gradskom klizalištu Klasije ona je pripala ekipi najboljih. Prvo mjesto obranili su članovi Curling kluba "Vis", pa je tako kutija čvaraka već drugu godinu zaredom otputovala u Zagreb. "Vis" je u finalu rezultatom 4:3 bio nešto bolji od ekipe "Gombači", odnosno djevojaka Curling cluba Zagreb, koje su i aktualne prvakinje Hrvatske u ženskoj konkurenciji. Treće mjesto pripalo je Curling klubu "Croling", četvrto Curling klubu "Čudnovati čunjaš", peto ekipi Medicinskog fakulteta Zagreb, a domaćin Curling klub "Legija" našao se na začelju natjecanja, osvojivši šesto mjesto.

-Šesti put smo na ovom prekrasnom turniru u Slavonskom Brodu i uvijek se veselimo čvarcima i natjecanju. Danas je zbog vremenskih prilika ispalo pomalo neobično za naš sport da možemo igrati u kratkim rukavima. Led je bio malo mekši, no tada treba samo malo jače baciti kamen. Curling je olimpijski sport i u Hrvatskoj postaje sve popularniji. Na žalost kao reprezentacija nemamo šanse kvalificirati se na olimpijske igre, jer na njima može sudjelovati samo deset najboljih reprezentacija. Na svjetskoj razini negdje smo oko tridesetog mjesta. U Hrvatskoj još uvijek nema kvalitetnog leda na kojem se može igrati curling. Može rekreativno kao što je ovdje ili u Zagrebu, ali za ozbiljniji uspjeh trebalo bi imati specijalnu curling dvoranu. Šansa je velika i već neko vrijeme razgovaramo sa Gradom Slavonskim Brodom da u Sportskoj dvorani Vijuš napravimo curling dvoranu i nadamo se da će to biti ove godine. Nisu najpovoljnija financijska vremena, pa je to malo teže. No unatoč svemu nadamo se da bi naš plan ove godine mogli realizirati.

Grad bi osigurao prostor, a uređenje dvorane stajalo bi par stotina tisuća kuna. Naravno ovo ne bismo mogli osigurati prodajom čvaraka, već bi novac potražili od brojnih sponzora i donatora. U Hrvatskoj je stotinjak curlingaša u sedam aktivnih klubova. Imamo petnaestak curling ekipa i najčešće se nalazimo odvije u Slavonskom Brodu. Prvenstvo Hrvatske odigravamo svake godine u ožujku i travnju. Ne moramo strepiti za budućnost curlinga jer članstvo sve više raste, a ovo nam je već jedanaesta godina igranja - kaže Alberto Skendrović, predsjednik Hrvatskog curling saveza. Natjecanje "Kutija čvaraka" u Slavonskom Brodu postalo je tradicionalno. Slavonskobrodski klub "Legija" jedini je hrvatski curling klub izvan Zagreba. U mješovitu hrvatsku reprezentaciju daju čak tri natjecatelja. Inače, značajna specifičnost curlinga je što žene i muškarci igraju ravnopravno, a sudaca nema. Sve nejasnoće i dileme igrači na terenu riješe sami.

-Curling je relativno skup sport jer samo jedan kamen košta više stotina rura. U Hrvatskoj ih ima svega 64. Brođani na sreću uvijek na raspolaganju imaju od 4 do 12 komada, ovisno od toga koliko uspijemo posuditi od saveza. Curling kamen nije običan komad granita. Proizvodi se samo u jednoj tvornici na svijetu i to u Škotskoj. Nadamo se kako ćemo kroz ovakva i slična natjecanja privući što veći broj novih članova. Želja nam je u skoroj budućnosti napokon riješiti i "led" u Sportskoj dvorani Vijuš, pa ćemo moći više i kvalitetnije trenirati - istaknuo je predsjednik Curling kluba "Legija" i član Hrvatskog olimpijskog odbora Dario Sojčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije