Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školstvo

Zagrebačkim studentima uvid u nastavu u seoskoj školi

kamenica (1)
Ljiljana Risek
30.11.2010.
u 10:46

U vježbaonici će studenti i sami moći održavati satove, i to iz informatike, hrvatskoga jezika i učeničkog zadrugarstva

    Uoči 170. rođendana, što će ga proslaviti za tjedan dana, Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici stiže lijep dar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Temeljem zahtjeva Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i preporuke Agencije za odgoj i obrazovanje, škola dobiva status vježbaonice studenata za informatiku, hrvatski jezik i učeničko zadrugarstvo. A to znači da će budući učitelji praktičnu obuku iz tih predmeta pohađati u kameničkoj školi, to više što je ocijenjeno da ustanova raspolaže stručnim mentorskim kadrom, suvremeno uređenim prostorom i opremom koja će studentima omogućiti kvalitetan rad.

- Specifičnost naše škole je u tome da će kod nas studenti moći na licu mjesta vidjeti kako je organiziran rad u jednoj seoskoj školi, na području koje pati od depopulacije. Sigurno je da će mnogima od njih takva iskustva biti dragocjena, jer neće se svi studenti nakon završetka studija moći zaposliti u urbanim sredinama. Neki od njih morat će i na selo, a kod nas mogu naučiti da se suvremena i kvalitetna nastava može održavati i u malim sredinama – izjavila je ravnateljica škole Marija Rodek.

   Dodatna prednost kameničke škole jest i ta što ona studentima može ponuditi obuku u izradi logožara i drugih predmeta kućne radinosti od rogoza i slame. Od toga obrta u ovome su kraju ljudi nekad prehranjivali obitelji i gradili kuće, a danas se to umijeće njeguje na satovima učeničkog zadrugarstva. Kako je na Učiteljskom fakultetu uveden i poslijediplomski studij učeničkog zadrugarstva, studenti imaju prilike da umijeće izrade logožara svladaju na samom izvoru.

   Status vježbaonice prvi je korak prema prerastanju škole u studentski kampus, a to je projekt čija je realizacija već dogovorena s Učiteljskim fakultetom, Gradom Lepoglavom i Varaždinskom županijom. Razlika je u tome što u kampusu studenti ostaju dulje, po tjedan ili deset dana. Kampus će se urediti u staroj školi, koja je bez naknade darovana Učiteljskom fakultetu, a on najavljuje da će s početnim radovima krenuti u proljeće iduće godine.

  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije