Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupi troškovi

Zagrebački Holding ima više od 150.000 sudskih sporova

Bandić i Čović na Sljemenu
Anto Magzan/Pixsel
05.02.2010.
u 09:25

Sudski sporovi, koje za Holding vodi 48 odvjetničkih ureda, najčešće se vode zbog neplaćenih računa za vodu i čistoću, a potom slijede sporovi zbog dugova za pričuvu.

Iz bogatog proračuna Zagrebačkog holdinga koji troše na vođenje sporova hrane se i mnogi ugledni zagrebački odvjetnici. Holding je protekle godine za odvjetničke usluge predvidio 14,6 milijuna kuna, a trenutačno broje jesu li im troškovi premašili plan ili nisu sve potrošili.

Milijunski troškovi
Godinu prije na odvjetničke usluge Holding je potrošio 14,4 milijuna kuna, a 2007. godine 14,6 milijuna kuna.

Na popisu odvjetnika koji zastupaju komunalnog diva je 48 odvjetničkih ureda, a mnogi od njih su poznati kao odvjetnici u kaznenom pravu.

Tako Holding zastupa ured Marijana Hanžekovića, koji je poznat i kao zastupnik Miroslava Kutle i Globus grupe, Ante Nobilo, koji je sudjelovao u mnogim razvikanim slučajevima poput obrane zločinačke organizacije, Tihomira Blaškića i Hrvoja Petrača, ured Damira Galetovića, poznatog kao odvjetnika Hrvoja Petrača, Tihomir Rubeša koji je također branio zločinačku organizaciju i zastupao Brodosplit, i ured Rabar i Visković, koji vodi sadašnji Petračev branitelj Ljubo Pavasović Visković.

Holding u sporovima zastupaju i ugledni stručnjaci poput ureda Žurić i partneri, koji vodi Ratko Žurić, stručnjak za ugovorno i trgovačko pravo, ured Marković i Plišo, koji su poznati kao stručnjaci za korporacijsko pravo i zastupanje banaka, ured Nermine Staničić Rokotov i Miroslava Šumanovića, bivšeg predsjednika Županijskog suda, ured Orsata Miljanića, bivšeg šefa ureda Vlade za odnose s Haaškim sudom, političarka i odvjetnica Vesna Škare Ožbolt i Silvije Degen. Nije čudno da poznati odvjetnici zastupaju “male” predmete jer im zapravo oni donose zaradu, a obrane u medijski popraćenim kaznenim djelima donose im ugled. Zagrebački holding na sudovima ima više od 150.000 sporova.

 – Najčešće se radi o sporovima za naplatu vode i čistoće, a odmah nakon njih su sporovi za naplatu pričuve. Gotovo svi odvjetnici surađivali su s podružnicama i prije nego su one okupljene u Holding. Preuzeli smo ih od sadašnjih podružnica – rekla je Vlasta Pavić, članica Uprave Holdinga zadužena za pravna pitanja.

Ni uknjižbu ne rade
Osim 48 odvjetnika koje biraju javnim natječajem i koje plaćaju prema propisanim odvjetničkim tarifama, Holdingove podružnice imaju svoje pravne službe i devedesetak odvjetnika.

No, njihovi pravnici služe samo za suradnju s “vanjskim” kolegama. Samo ih trinaest ima položen pravosudni ispit i mogu zastupati Holding u predmetima čija vrijednost prelazi 50 tisuća kuna.

Čak i uknjižbi imovine u zemljišnim knjigama rade vanjski odvjetnički uredi, a ne pravnici koji su zaposleni u Holdingu.

Komentara 14

Avatar jura-100
jura-100
13:12 05.02.2010.

U ovoj lopovskoj državi već više od 10 godina nitko ne želi regulirati odvjetničke tarife - 500 kuna po satu!!! Kada ih je odvjetnička komora donijela, Sabor je rekao da će se vrlo brzo to smanjiti.... i eto....već 10 godina ništa. Prava smo Afrika...

DA
dahna
05:16 07.03.2010.

Dobih spor sa ZAgrebparkingom!

AL
alapača
10:37 05.02.2010.

kad su kamere, Bandić je zaštitnik sirotinje. kad kamere odu, lupa sirotinju nogom u dupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije