Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

Zagrebački gimnazijalci u međunarodnoj suradnji s prestižnom danskom gimnazijom

Foto: Promo
1/10
27.09.2023.
u 10:35

Učenici zagrebačke gimnazije ugostili su kolege prestižne gimnazije Rysensteen iz Kopenhagena te im pokazali što sve naše obrazovanje ima za ponuditi

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba upravo su bili domaćini učeničke razmjene s prestižnom gimnazijom Rysensteen iz centra Kopenhagena u sklopu projekta Global Citizenship Programme.  U posjetu od 18. do 23. rujna im je bio 31 danski gimnazijalac koji je sudjelovao u predmetnoj i projektnoj nastavi te tjedan dana živio s obitelji domaćina.

- Cilj našeg projekta „Global Citizenship Programme“ je partnerima predstaviti Hrvatsku kroz ključne događaje iz domaće povijesti, naše kulturno naslijeđe i osnutak hrvatske države te ponuditi im iskustvo nastave u Prvoj privatnoj gimnaziji. Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, među ostalim i zbog Harvard i Yale Model United Nations međunarodnih programa, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju – otkrila nam je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.


 

Danski su učenici na zajedničkim satima s domaćinima upoznali hrvatsku povijest, debatirali o pitanju identiteta, nastanku Hrvatske države, samoostvarenju današnjih mladih u Danskoj i Hrvatskoj, okušali se u primijenjenoj biokemiji, razvijali kritičko mišljenje na satima engleskog jezika, upoznali geografske znamenitost naše zemlje, planinarili na Sljeme i obišli mnoge zagrebačke muzeje. Profesori i učenici Prve privatne gimnazije iznenadili su ih nastavom latinskog jezika, s kojim nisu bili upoznati, a posebno za njih organizirana su tri događanja izvan škole.

- Volimo isticati kako je Ivana Brlić Mažuranić naš Hans Christian Andersen, stoga je i jedan važan dio naše razmjene bio predstavljanje njenog lika i djela. Tim smo povodom organizirali predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović u kojem je gostovala stručnjakinja za tematiku naše slave spisateljice, izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima s Odsjeka za kroatologiju Hrvatskih studija. Učenici su se čak i sami okušali u pisanju bajki u sklopu radionice Knjižnice nakon predavanja, što je svakako bilo jedno zanimljivo iskustvo – izjavila je ravnateljica Breitenfeld.

Za danske su učenike organizirani predavanje i seminar na Medicinskom fakultetu, gdje ih je ljubazno dočekao i pozdravio prodekan za studij na engleskom jeziku, prof. dr. sc. Davor Ježek, a predavanje iz područja fiziologije čovjeka i imunologije održao dugogodišnji suradnik i prijatelj Prve privatne gimnazije, prof. dr. sc. Mirza Žižak, izv. prof. Odsjeka za fiziologiju i imunologiju.

- Učenicima gimnazije Rysensteen jako se dojmio posjet showroomu Rimac Automobila, tvrtke koja je proizvela najbrže ubrzavajući električni automobil na svijetu i koja dalje nastavlja probijati granice inovacija, a kao posebno iznenađenje Dancima smo organizirali posjet Hrvatskom narodnom kazalištu. Naime, Tena, naša učenica 2. razreda imala je jednu od glavnih uloga u operi Brundibar pa je to bila idealna prilika gostima predstaviti naše talente – izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

- U svoje slobodno vrijeme danski su učenici i profesori gledali nogometnu utakmicu Dinamo – Astana, a posljednju večer u Zagrebu organizirali smo zajedničku večeru. Roditelji naših učenika danskim su gostima pripremili najpoznatije hrvatske autohtone recepte. Bilo je tu svega: dalmatinske i slavonske plate, sarme, soparnika, ričeta, brodeta od grdobine, bakalara na bijelo, oslića, salate s hobotnicom, rafiola, makovnjače, orehnjača, palačinki, štrukla i kuglofa… Dancima ćemo uzvratiti posjet u travnju iduće godine. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Veselimo se novim izazovima - zaključili su iz Prve privatne gimnazije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije