Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Zagrebački gimnazijalci debatiraju na Sveučilištu Yale

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti jedina je škola iz Hrvatske te jedna od pet iz Europe na debatnoj konferenciji Sveučilišta Yale
21. siječnja 2022. u 14:43 0 komentara 316 prikaza
Foto: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti
Pogledajte galeriju 1/4

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba sudjeluju na godišnjoj debatnoj konferenciji Yale Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulaciji debate Ujedinjenih naroda, koja se održava online u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale od 20. do 23. siječnja.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na debatnim Model United Nations konferencijama na Sveučilištu Harvard, ove smo si godine zadali novi izazov i prijavili se na Yale Model United Nations. Posebno nas veseli što smo primljeni u žestokoj konkurenciji jer je uz Harvard Model United Nations ovaj na Yaleu jedan od najpoznatijih u SAD-u. Jedina smo škola iz Hrvatske na ovoj konferenciji te jedna od samo pet gimnazija iz cijele Europe.

 | Autor : Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Foto: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada Ujedinjenih naroda za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja diljem svijeta. Delegati se uče debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja. Uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a te istražuju na koji način funkcionira globalna politika. Debatirajući o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i sl., delegati uče kako se treba ponašati u međunarodnim pregovorima, istovremeno njegujući timski rad i usvajanje novih gledišta za sveukupni boljitak svih sudionika složenog političkog procesa.

Naši su se delegati mjesecima marljivo pripremali s mentoricama prof. Majom Breitenfeld, prof. Dorom Ceceljom i prof. Leom Hlad, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama.

Na konferenciji zastupnici ove škole predstavljaju Peru: Roko debatira kao zastupnik Odbora za razoružanje i sigurnost, Norma predstavlja Ekonomski i financijski odbor, Katarina je Visoki povjerenik za izbjeglice, Nora zastupaa Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku, Mia debatira u ime Administrativnog i budžetnog odbora, Lucia je predstavnica Društvenog, humanitarnog i kulturnog odbora, a Regina zastupa UN-ov program za okoliš.

 | Autor : Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Foto: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti

Prva privatna gimnazija dugi niz godina sudjeluje na Model United Nations debatnim konferencijama, zahvaljujući čemu odabrani učenici steknu neprocjenjivo iskustvo i vrlo vrijedan certifikat. Do sada smo 12 godina za redom nastupali na Harvard Model United Nations, no zbog epidemiološki izazovne situacije ove smo si godine zadali novi izazov i odlučili sudjelovati na online simulaciji debate Sveučilišta Yale.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća približavaju nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te naglašavaju značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njeguju među učenicima.

Sudjelovanje na ovoj debatnoj konferenciji ujedno je i prilika da učenici sklope vrijedna i neprocjenjiva poznanstva s delegatima iz cijelog svijeta te da se upoznaju sa stotinjak studenata sa Sveučilišta Yale. To im dodatno pruža uvid u mogućnosti studiranja u SAD-u te sve studijske programe ovog uglednog sveučilišta.

Sigurni su, kažu, da će i sljedeća YMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će im ostati u sjećanju.

 

Zagreb: Policija ispred zračne luke čeka avion u kojemu je Ivica Todorić
KAKO JE UOPĆE I DOŠAO
Britanac zadržan pet dana u zagrebačkoj zračnoj luci zbog bizarnog razloga: 'Policajac je bio jako drag'
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.