Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alžirski nacionalni dan

Zagrebačke fontane ponovno bez svetaca

Zagrebačke fontane prigodno su osvijetljene uoči Svih svetih
Neva Zganec/PIXSELL
30.10.2023.
u 12:40

Gradonačelnik Tomašević i ove je godine odbio tradicionalnu manifestaciju udruge Kristov stol koju za blagdan Svih svetih organiziraju od 2016.

Ni ove godine, kao ni lani, neće biti tradicionalne projekcije likova hrvatskih svetaca i blaženika na zagrebačkim fontanama za Sisvete. Odlučile su to gradske vlasti, odbivši molbu udruge Kristov stol – misijska europska inicijativa, koja je od 2016. organizirala tu manifestaciju za blagdan Svih svetih iz godine u godinu, sve do lani, kada je gradska uprava odlučila dati prednost Alžirskom nacionalnom danu, a ne hrvatskim svecima.

U drugoj polovici rujna humanitarna udruga Kristov stol podnijela je molbu uredu gradonačelnika Grada Zagreba da se uoči blagdana Svih svetih, 31. listopada, projiciraju likovi bl. kardinala Alojzija Stepinca na 25. obljetnicu njegove beatifikacije, kardinala Franje Kuharića, bl. Ivana Merza, biskupa Josipa Langa, fra Vendelina Vošnjaka, fra Alekse Benigara, fra Ante Antića i Marice Stanković, koji počivaju u zagrebačkim crkvama i na Mirogoju.

POVEZANI ČLANCI:

– Nakon katastrofalnog potresa, kada je većina crkvi oštećena i zatvorena, poput katedrale, bazilike u Palmotićevoj, crkve sv. Franje i sv. Marije na Dolcu, s onemogućenim pristupom njihovim grobovima, Zagrepčanima bi ove projekcije dodatno značile i predstavljale duhovnu okrjepu i ohrabrenje – objasnila je u dopisu gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću predsjednica Kristova stola Drina Ćavar Brajković, dodajući kako su se i ove godine, kao i lani, pravodobno javili kako bi se izbjegli eventualni nesporazumi. Zacijelo i da ih ne bi preduhitrio nacionalni dan neke afričke države. Ali 11. listopada dobili su odbijenicu Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove.

– Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje nije odobrio zahtjev budući da je Grad Zagreb već predvidio obilježavanje značajnih vjerskih blagdana, Uskrsa, dana Svih svetih i Božića prigodnim projekcijama na fontanama u Ulici hrvatske bratske zajednice u vlastitoj organizaciji – javili su iz Gradskog ureda, pozivajući se na članak odluke o davanju u zakup koji gradonačelniku daje ovlasti da donese zaključak kojim se "utvrđuje korisnik, naziv lokacije, namjena, površina, rok korištenja te iznos naknade" te da "gradonačelnik može zaključkom odbiti zahtjev koji nije od interesa za Grad Zagreb". Što je gradonačelnik Tomašević, kako se vidi, i učinio, premda će biti zanimljivo vidjeti koju su tematiku za blagdan Svih svetih za zagrebačke fontane izabrali gradski oci, ako hrvatski sveci i blaženici, čija su grobna mjesta u Zagrebu, nisu "od interesa Grada Zagreba". U svakom slučaju Zagrepčani će, za razliku od lani, imati prigodni program za Sisvete, a ne obilježavanje alžirskog nacionalnog dana.

VIDEO Pripreme na groblju za nadolazeći Dan mrtvih

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Senior2
17:52 30.10.2023.

Svecima je mjesto u crkvi. Hrvatska je po Ustavu sekularna država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije