Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOMOFOBNO NASILJE

Zagreb Pride reagirao na napad u Maksimiru: 'Ovo je nešto najgore do sada'

Zagreb: Sunčan jesenji dan u parku Maksimir
Marin Tironi/PIXSELL
29.12.2020.
u 11:43

Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje

Iz Udruge Zagreb Pride reagirali su na medijske napise o napadu na 50-godišnjeg gej muškarca koji se ovog vikenda dogodio u zagrebačkom parku Maksimir. Ističu da su užasnuti spoznajom o djelu dvojice homofoba koji su na muškarca bacili molotovljev koktel i zapalili ga.

"Zagreb Pride više od desetljeća radi na praćenju i suzbijanju zločina iz mržnje u Hrvatskoj. U tom vremenu doživjele smo, nagledali smo se, svjedočile i pružili pravnu ili psihološku stručnu pomoć mnogim žrtvama homofobnih zločina iz mržnje. Međutim, ovo o čemu svjedočimo u prosincu 2020. nešto je najgore do sad", poručili su iz udruge Zagreb Pride.

"Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano, kao u slučaju homofobnog napada sličnim metodama na posjetitelje gej partija u klubu SuperSuper.  Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje. Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevamo i tražimo da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju", nastavljaju u priopćenju.

Od zagrebačke policije zatražili su hitnu i oštru reakciju "kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane desničarskih bandi". Dodaju da "desničarsko nasilje u javnom i Internet prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj, te izbjeglice i migranti".

Napadnutom 50-godišnjaku poručili su da su tu za njega ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći.

- Nudimo i besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Ne želimo niti da se žrtvama homofobnog nasilja imputira odgovornost za nasilje koje trpe. Svako u ovom društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno štetiti javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu! - zaključuju u priopćenju.

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:19 29.12.2020.

ima neki dokaz da je zbog toga bačen ML koket ili je riječ o propagandi

VI
vidum
14:04 29.12.2020.

Ako je doista bilo kako unesrećeni kaže, onda učiniti sve da se počinitelji otkriju i najoštrije kazne. Nitko nema pravo oduzeti ili pokušati oduzeti nečiji život, naročito ne bez razloga. Ali nemojmo suditi prije nego što znamo komu suditi. Što ako istina izgleda nešto drugačije, što nije nemoguće?

BA
Barbasmora
11:54 29.12.2020.

Nazalost ima u našem od Boga izabranom narodu svakakvih! I muslimana i geja i Srba i kriminalca I slovenaca, ljevicara, purgera, BBB, dalmoša Torcide....ali jednog dana cemo bit svi kako ce presuditi veliki Bog RKCa! Strpimo se, Bog je uvikik u pravu, zna sta radi i na kraju uvik pobjedi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije