Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINAL Zagrepčanin Dragutin Golik kojeg su pljačkaši teško ranili priključen je na respirator

Zagreb: Opet krvava pljačka

pljacka.jpg
import
08.10.2005.
u 18:43

Zagreb je ponovno bio poprište krvave pljačke usred bijela dana. Pokušavajući zajedno s prijateljem Rikijem zaustaviti pljačkaše koji su prekjučer orobili poslovnicu Zagrebačke banke u naselju Drvinje, teško je stradao Dragutin Golik, veteran Domovinskog rata, koji je pištoljem pogođen u desnu preponu.

I dalje kritično
Golik je i dalje kritično. Dežurna anesteziologinja u Bolnici Sv. Duh, dr. Višnja Nesek Adam, kaže da je povoljan znak to što su mu se suzile zjenice, srce i pluća su mu dobro i više ne krvari.
No, nesretni je 52-godišnjak  izgubio toliko krvi da je i policija u prvi tren pomislila da je mrtav. Na Sv.  Duh je dovezen bez znakova života. Liječnici i medicinske sestre cijeli su se dan borili za njegov život te mu je dva puta operirana glavna vena desne natkoljenice. Liječnici još ne žele davati prognoze, no zbog gubitka krvi ugrožene su mu moždane funkcije te je priključen na respirator.

Pola milijuna kuna
Podsjetimo, dvojica razbojnika oko 9,15 sati upala su s pištoljima u poslovnicu Zagrebačke banke, gdje se u tome trenutku nalazilo osam zaposlenih i 20-ak stranaka.
Inače, toga je jutra u banku isporučana veća količina novca.

Pljačka je trajala minutu i 45 sekundi i za to je vrijeme jedan razbojnik prisilio službenicu da otvori vrata koja vode do sefa, iz kojega je u crnu sportsku torbu stavio više od 500.000 kuna, a drugi je prijetio prisutnima i dio ih otjerao van. Nekoliko istjeranih dotrčalo je u kafić Volta nasuprot banki, gdje se okuplja mnogo veterana, i otamo su nazvali policiju. Dragutin Golik, zvan Zmija, inače miran čovjek, vidjevši kroz prozor kako razbojnici izlaze iz banke, udario je prijatelja po ramenu i povikao: - Riki, ajmo za njima. Stigli su pljačkaše koji su ulazili u “fiat uno”, u kojem ih je čekao treći suučesnik. Sustigli su posljednjega koji je nosio torbu s novcem i Dragutin ga je uhvatio za rame, na što je kroz vozačko staklo jedan od ostale dvojice zapucao i pogodio ga u preponu. Riki se bacio iza jednog auta, a Dragutin se još jednom pridigao i opet potrčao za njima, nakon čega su razbojnici ispalili još jedan hitac kroz zadnje staklo i pobjegli. Nesretni je heroj ostao ležati nasred ceste.

Brojne barikade
Policija je brzo postavila brojne blokade po gradu i županiji te usporila promet i provjeravala građane. Grada su satima nadlijetali helikopterom, a u potragu se krenulo i s psima, koji su slijedili trag sve do početka Zagrebačke ulice, gdje im gube trag, jer su razbojnici, nakon što su u Hanamanovoj ulici ostavili “fiat punto”, koji je, kao i nepripadajuća registracija ZG-805-MH na njemu, ukraden u početku kolovoza, vjerojatno nastavili drugim autom.

Posljednji puta vidio ih je jedan građanin iz kafića u Biokovskoj ulici, gdje ih je snimila i sigurnosna kamera postavljena s vanjske strane salona Auto Krešo. Snimila ih je i kamera u banci, a policija je objavila njihove opise. Dvojica koji su ušli u banku imali su tamnoplave jakne s kapuljačama i navučenim potkapama, plave traperice i svijetle tenisice.

 Razbojnik koji je uzimao novac visok je između 180 i 185 centimetara i vitak, kažu u policiji, dok je drugi koji je stražario u banci niži, između 170 i 175 centimetara, i još vitkiji. Zbog plavog čuperka kose koji mu je ispao, očevici su pomislili da je riječ o ženi, no policija smatra da nije tako.
Treći koji ih je čekao u autu imao je svijetlu, gotovo bijelu, jaknu i bijelu šiltericu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije