Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan vrijedan ugovor

Zagreb korak bliže robotaksijima: 'Hrvatska ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom'

Općina Stupnik s tvrtkom Rimac Tehnologije potpisala  ugovor o gradnji Centra za istraživanje
Jurica Galoic/PIXSELL
28.06.2023.
u 15:22

Ugovor vrijedan 179,5 milijuna eura danas je potpisan nakon što je prošloga mjeseca Europska komisija odobrila pomoć za projekt robotaksija

Project 3 Mobility, tvrtka povezana s Rimac grupom, koja razvija robotizirane taksije, danas je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost za razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture, a bespovratna sredstva ukupno su vrijedna 179,5 milijuna eura. Ugovor je danas potpisan nakon što je prošloga mjeseca Europska komisija odobrila pomoć za projekt robotaksija. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da se radi o najvećoj pojedinačnoj potpori koju je Europska komisija dodijelila u obliku bespovratnih sredstava za jedan projekt u istraživanju i razvoju.

"Taj je projekt bitan jer je plastičan primjer provedbe naše političke volje da Hrvatska ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom koja u sebi sintetizira i digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju", naglasio je predsjednik Vlade i dodao kako za to nema boljeg primjera od ulaganja u automobile budućnosti koji ne idu na fosilna goriva. Uz to, dodao je, činjenica da ta vozila nemaju vozača donosi sasvim novu dimenziju funkcioniranja svakodnevnog života. Naglasio je da se radi o pionirskom pothvatu na europskom kontinentu, a Hrvatska će biti među prvim zemljama koje će prilagoditi svoj zakonodavni okvir toj novoj tehnologiji. 

Dodatna vrijednost projekta je da će biti predviđeni posebni vaučeri za osobe s invaliditetom kojima će se omogućiti besplatna vožnja autonomnim vozilima. Project 3 Mobility razvija projekt koji bi u potpunosti trebao promijeniti način funkcioniranja i korištenja prijevoza na širim urbanim područjima. Bazira se na tri glavne komponente - razvoju autonomnog električnog vozila, specijaliziranoj infrastrukturi i platformi za upravljanje kompletnom uslugom. Ukupna vrijednost projekta je 535 milijuna eura.

VEZANI ČLANCI:

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da će projekt biti povezan s javnim gradskom prijevozom na području Zagreba, a važnost projekta vidi kroz dvije komponente - prometnu i inovacijsku. Prometna će ići ka smanjenju štetnih emisija i gužvi te većoj sigurnosti na cestama, a inovacijska će pružiti potporu domaćim inovacijskim tvrtkama.

Direktor tvrtke Project 3 Mobility Marko Pejković najavio je da će u sljedećih nekoliko mjeseci početi izgradnja tvornice za proizvodnju autonomnih električnih vozila, a tvornica će se graditi u Hrvatskoj. 

"Krajem svibnja naš je projekt službeno odobren od strane Europske komisije, što se smatra i službenim početkom rada na glavnim projektima aktivnostima. Tijekom protekle dvije godine prošli smo iscrpan proces validacije od najstrožih europskih i domaćih institucija te uspješno ispunili sve kriterije. Pokazali smo usklađenost projekta sa strateškim ciljevima europske zelene i digitalne tranzicije. Ukupna vrijednost projekta je više od 500 milijuna eura, a potpora dobivena od strane EU u iznosu 179,5 milijuna eura odnosi se na fazu istraživanja i razvoja i čini trećinu ukupnih sredstava. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u sljedeće dvije godine" rekao nam je Marko Pejković, koji dodaje: "Project 3 Mobilityju razvijamo potpuno novi ekosustav urbane mobilnosti koji će promijeniti način gradskog prijevoza. U sklopu projekta razvija se potpuno novo autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura koja će podržati uslugu i softverska platforma za upravljanje uslugom. Uz to, uskoro se kreće i s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila ovdje u Hrvatskoj.

Sve razvojne aktivnosti projekta i rokovi definirani su kroz NPOO i potvrđeni od strane Europske komisije te projekt napreduje u sve tri ključne komponente i u svim elementima koji su dogovoreni kroz NPOO. Radi se o vrlo kompleksnom projektu koji iz nule razvija novi ekosustav urbane mobilnosti i rokovi su jako izazovni. U ovakvim projektima uvijek postoji mogućnost pomicanja nekog od brojnih međukoraka u realizaciji projekta, no mi ciljamo da onaj finalni rok kada ćemo pružiti uslugu korisnicima bude nepromijenjen.
Realizacijom ovog projekta u Zagrebu postići će se povećanje efikasnosti i sigurnosti u prometu te postići značajan pozitivan utjecaj na okoliš i gradsku infrastrukturu.

Važan dio projekta je i partnerstvo s ključnim STEM fakultetima u Hrvatskoj i tako želimo podržati i suradnju s akademskom zajednicom u radu na naprednim tehnologijama i vrlo konkretnim izazovima za koje nitko nema još gotova rješenja. Razvoj inovativnog rješenja na kojem radimo već je privukao oko 200 zaposlenika iz niza zemalja širom svijeta, a u narednom periodu planiramo otvarati značajan broj novih radnih mjesta te tako u Hrvatskoj zadržati, ali i privući vrhunske stručnjake. Uvjereni smo da će ovaj projekt stvoriti značajne koristi i za Hrvatsku i za Europsku Uniju i zahvaljujemo se Vladi i Europskoj komisiji na podršci i prepoznavanju vrijednosti projekta."

Tvrtku Project 3 Mobility 2019. godine osnovali su Adriano Mudri, automobilski dizajner koji je dizajnirao Rimac Neveru, Marko Pejković i Mate Rimac, koji su i vlasnici tvrtke. Osim u Zagrebu, koji je baza za projekt robotaksija gdje bi se prema prijašnjim najavama na cestama trebalo početi testirati robotaksije 2024. godine, tvrtka Project 3 Mobility pregovara i s drugim gradovima u Europi i svijetu, u kojima bi se mogla primijeniti njihova tehnologija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije