Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslije presude

Zagreb Jocu izbrisao iz optužnice, Đurović sad drži ključ za Beograd

\'01.09.2010., Zupanijski sud, Zagreb -  Na zupanijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je sudjenje Robertu Matanicu, Luki Matanicu, Amiru Mafalaniu, Bojanu Guduricu, Slobodanu Djurovicu za ubojstvo Ive Pu
Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.11.2010.
u 22:20

Sutkinjina poruka kako jedini zna naručitelja te kazna na koju je osuđen Đuroviću možda razvežu usta

Zločinačka organizacija koju je ustrojio Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, u sklopu koje je naručeno, plaćeno i realizirano ubojstvo novinara Ive Pukanića te kao kolateralne žrtve Nike Franjića u listopadu 2008., na sudu nije dokazana.

Tko je naručitelj?

Nepoznat je ostao naručitelj ubojstva, ali i motiv zbog kojeg je Pukanićevo ubojstvo naručeno, a zatim i provedeno. Glavni su to naglasci iz nepravomoćne presude vijeća zagrebačkoga Županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Ivana Kršul.

Iako će se akteri suđenja, ovisno o tome na kojoj su strani, u svojim žalbama baviti intervencijom suda u USKOK-ovu optužnicu ili pak visinama izrečenih kazni, poslije nepravomoćne presude, najveća je nepoznanica kako će se ona odraziti na istovjetno suđenje u Beogradu. Naime, kako je slučaj Pukanić bio primjer prve opipljive policijske suradnje između policija Hrvatske i Srbije, velik broj dokaza prikupljen u Hrvatskoj ustupljen je Srbiji i obrnuto. U krajnjem slučaju i optužnice su jako slične, uloge pojedinih okrivljenika u njima slično su pozicionirane, saslušavaju se isti svjedoci te prezentiraju manje-više isti dokazi. No u obje optužnice Sreten Jocić, u posljednji tren ispušten iz činjeničnog opisa hrvatske optužnice, glavni je lik koji se tereti(o) da je ustrojio zločinačku organizaciju u sklopu koje je s nekim, za sada nepoznatim, za 1,5 milijuna eura dogovorio likvidaciju Pukanića.

Njegovi odvjetnici situaciju poslije izricanja nepravomoćne presude u Zagrebu te to da je Jocić iz hrvatske optužnice izbrisan sigurno će dočekati na volej. To više što oni pred sudom u Beogradu od početka tvrde kako Jocićeva pozicija navodnog mafijaškog bosa ničim nije ni dokazna ni potkrijepljena.

Takav stav argumentiraju činjenicom da optuženici i u Zagrebu i u Beogradu, izuzev Slobodana Đurovića koji je Jocićev kum, tvrde kako Jocića ne poznaju. Doduše, u iskazu od 22. prosinca 2008. Robert Matanić spomenuo je Jocića u kontekstu financiranja ubojstva, no to je poslije pokušao relativizirati. Iz podataka u spisu ne proizlazi da je Jocić inkriminiranih godina dolazio u Hrvatsku ili Zagreb jer je bio po zatvorima u Nizozemskoj, Bugarskoj i Srbiji. Jocića doduše tereti iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, kojeg je unaprijed, prije no što je Marjanović sjeo na klupu za svjedoke u Beogradu, proglasio "krunskim svjedokom lažljivcem". Stoga nije čudno što su Jocićevi odvjetnici još na početku suđenja tražili da se on pusti iz pritvora, presudi te oslobodi u što kraćem roku.

Đurović opet svjedok

Ne treba sumnjati da će Jocićeva braniteljska klupa, na kojoj su najjača beogradska odvjetnička imena, isti manevar pokušati izvesti i u nastavku suđenja u Beogradu potkraj studenoga. Hoće li u tome uspjeti tek će se vidjeti. Vidjet će se i što će, sada nakon nepravomoćne zagrebačke presude, imati reći Slobodan Đurović, koji će biti saslušan kao svjedok. Sutkinja Kršul Đuroviću je poručila da on kao poticatelj na ubojstvo jedini zna tko je naručitelj. Hoće li ta rečenica sutkinje Kršul te činjenica da je mimo predviđanja svog braniteljskog tima osuđen na 15 godina zatvora razvezati Đuroviću usta tek će se vidjeti.

Komentara 6

LU
Lujo123
22:52 04.11.2010.

imovinska kartica sutkinje se bu naglo zdebljala posle ove sprdaćine od suđenja! Bravo hrvatsko sudstvo!

MM
Mladen Miletić
00:08 05.11.2010.

Tko je naručitelj? Ili tko je krivac ? Neznam dali 10 posto građana vjeruje u ovo što se odigralo. Naručitelja neznamo ali znamo da je htijeo platiti 1, 5miliona Eura . Time se želi reči Hrvat nije jel tako glupih nema u Hrvatskoj da nudi toliko.Mater psuje naveliko Puki pravosuđu Nu2 2007 potom brača Srbi to ne trpe i likvidaciju narede...

DU
Deleted user
00:40 05.11.2010.

Jasno da su u zagrebačkom procesu bili \"podizvođači\", ali me čudi što se javnost ne upita o žrtvama. Naime, nije to šala mala skupiti 1,5 mil. eura za ubojstvo nekog novinara/urednika/vlasnika izd. kuće - kako vam drago... To je ogroman novac za atentate i u svjetskim mjerilima jer za 2 milijuna dolara koliko to preračunato vrijedi može se ohoho toga naručiti i u svjetskim metropolama. Što je krivnja žrtve odnosno da li je žrtva toliko vjerovala u snagu svoje pisane riječi da se osokolila i krenula i na krupne predatore u regiji pa su odlučili izvaditi trn iz kioska, da parafraziram... Naime, sjetite se kako je ta ekipica ožmiknula kanadsko-hrv. investitora za golemi stan u shopping centru jer su mu prijetili da će razotkriti da je izgrađen kat više nego što stoji u papirima. Yap, tip im je to \"kompenzirao\", ali je bio intelektualac (s kanadskim doktoratom, štoviše...). Ali to isto valjda nije prošlo u nekoj drugoj situaciji odnosno naletjeli su na sve prije nego intelektualca. Svakako, cifra je dokaz tzv. kupovne moći tipa ili tipova koji su se odlučili platiti izvođača i podizvođače, ali zar to ipak nije prešlo rub novinarstva odavno... Zamislite da se na nekog od onih naših dosadnih pera ustremi takva ekipa koja radi po cijeni blizu 2 milijuna dolara!? Čak bi i oni konstatirali da se na takve metak ne troši, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije