Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepokoriva blaugrana

Šepkin je sijao strah, ali bi je u kinu plakao dok je gledao Titanik...

Rukomet
Jurica Galoic/PIXSELL
28.03.2015.
u 17:00

Patrik Ćavar, Davor Dominiković, Igor Vori i Venio Losert jedini su Hrvati koji su zaigrali za Barcelonu

Samo četvorica hrvatskih rukometaša igrala su za Barcelonu, suparnike PPD Zagreba u četvrtfinalu Lige prvaka Patrik Ćavar, Davor Dominiković, Igor Vori i Venio Losert. Za razliku od danas nekad je bilo pravilo da za klub mogu igrati samo dva stranca. Jedni od prvih stranaca koji su igrali za Barcelonu bili su Petrit Fejzula i Milan Kalina iz bivše Jugoslavije. Obojica su bili olimpijski pobjednici iz Los Angelesa 1984. Fejzula je došao 1982. a Kalina 1985. godine i branio je boje Barcelone sedam sezona osvojivši sve najznačajnije trofeje, između ostalog, prvi naslov prvaka Europe (1991.), Kup kupova (1986.).

– Barcelona je uglavnom dovodila igrače iz Srbije. Ja sam se 1994. uspio nekako ugurati. Te godine smo osvojili Kup kupova pobijedivši u finalu dvaput danski Gudme. Sjećam se da su u klubu bila čak četiri kružna napadača: Šepkin, Oscar, Perez i ja. U to vrijeme sam se družio s Veselinom Vujovićem koji je igrao za Granollers. Čak smo blizu stanovali – rekao je Senjanin Maglajlija.

Pako i Šepkinove suze

Doista, nakon Fejzule i Kaline za Barcelonu su od Srba i Crnogoraca igrali Kosovac, Vujović, Vuković, Portner, Arnautović, Bojinović, Lapčević, Škrbić, Perić, Peruničić i Nenadić.

Prvi Hrvat koji je došao u Barcelonu bio je Patrik Ćavar. Nakon sedam sezona u Zagrebu, sa 26 godina došao je u Barcelonu i s njom osvojio tri Kupa prvaka. Pako je prvo igrao kao lijevo krilo, poslije je igrao na srednjem vanjskom, a posljednju sezonu u Barceloni kao kružni napadač. U klubu je ostao do 2001. godine kada je otišao u obližnji Granollers. S ukupno pet osvojenih Kupova prvaka (dva je osvojio sa Zagrebom) jedan je od najtrofejnijih svjetskih rukometaša. Jednom prilikom, na pripremama hrvatske reprezentacije, Ćavar nam je ispričao anegdotu iz Barcelone.

– Šepkin je silno želio gledati "Titanik" u kinu. Na kraju je mene nagovorio. Bilo je čudno gledati kako čovjek od dva metra plače po završetku filma.

Vori živio uz plažu

Davor Dominiković došao je u Barcelonu 2004. godine i ostao dvije sezone. Već u prvoj sezoni osvojio je Kup prvaka. Barcelona je u dvije utakmice bila bolja od Ciudad Reala za samo jedan pogodak. Od stranaca, osim Dominikovića, u Barceloni su tada igrali Mađar Nagy, Srbi Škrbić i Perić, Danac Jeppensen te Slovenac Luka Žvižej. Sljedeće sezone Barca je ispala od Portlanda u četvrtfinalu, i to za jedan pogodak. Te sezone se Davoru u klubu priključio Igor Vori koji je došao kao olimpijski pobjednik iz Atene.

– Kada me pitate koji mi je grad do sada ostao u najljepšem sjećanju, onda je to Barcelona. Imao sam stan gotovo na plaži, živio sam sa suprugom Oljom, imali smo kujicu Zaru. Život je bio ležeran, kao u bajci – istaknuo je Igor Vori.

Dominiković je otišao u Portland, Igor odradio još jednu godinu prije povratka u Zagreb. Te 2006. Barcelona je ispala u četvrtfinalu Lige prvaka. Nakon odlaska Vorija i Škrbića Barcelona je na mjesto kružnog napadača dovela Garabayu i iz mirovine vratila Šepkina.

Posljednji Hrvat koji je došao u Barcelonu bio je Venio Losert. Došao je 2006. godine i igrao s Vorijem, a ostao je do 2009. godine. Losert je tada imao strašnu konkurenciji na vratima. U klubu su bili Španjolac Barrufet i Danac Hvidt. Čak su u nekim utakmica u zapisniku bila sva trojica.

>> Stiže spektakl! 'Već guštam jer će Arena biti ispunjena do posljednjeg mjesta'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije