Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOBOR ZARA sufinancira projekt zagorskih povrćara i cvjećara od 300.000 kn

Zagorjeplodu hladnjača i prostor za preradu povrća

10.12.2008.
u 16:30

Gospodarsko interesno udruženje proizvođača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća i Poljoprivredna zadruga Zagorjeplod iz Lobora u zimskom razdoblju nastavljaju s aktivnostima i edukacijama svojih članova.

Jedna je od većih novosti za povrćare investicijski program Uređenje i opremanje prostora za preradu povrća s hladnjačom i skladištem, koji je zadruga izradila na radionici Zagorske razvojne agencije Od ideje do proizvoda.

Investicijski program prihvatila je ZARA te će zadruga Zagorjeplod dobiti novac za potporu realizacije tog programa. Zadruga Zagorjeplod osnovana je u veljači prošle godine. U 2007. u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima prerađeno je otprilike 10.000 staklenki prerađevina od povrća koje su pronašle put do kupaca kao domaći proizvodi.

– Prerada povrća omogućila bi kooperantima PZ-a Zagorjeplod da povećaju proizvodnju povrća, da višak proizvoda koji se ne uspije prodati konzerviraju te da svoje proizvode mogu prerađivati zimi. Projekt bi stajao 300.000 kuna, no novac ćemo dobiti prema fazama projekta. Prijavili smo se i na natječaj Ministarstva poljoprivrede za razvoj zadruga, od kojeg očekujemo neki novac – kaže upraviteljica zadruge N. Brlečić.

U iznajmljenu prostoru Društvenog doma Vinipotok-Markušbrijeg uredit će se 30 četvornih metara hladnjače kapaciteta 1500 kg i 10 kvadrata kancelarijskog prostora. Tu će se sortirati, pakirati i skladištiti povrće te čuvati u hladnjači do prodaje kupcima, a izvan sezone bit će uskladištene prerađevine. Povrće će se prerađivati kod kooperanta N. Kunića u Loborskom Završju.

– Sa Županijom dogovoreno je da će sufinancirati školovanje 20-ak povrćara koje će biti u Bedekovčini početkom iduće godine – kaže predsjednik udruge povrćara M. Pavliša.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije