Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorje: Odgođena nastava u 16 škola, u Zaboku na cijeli tjedan

Odgodu je zatražilo 11 srednjih i pet osnovnih škola, a u najvećem broju slučajeva zatražena je odgoda za dva dana
14. siječnja 2013. u 18:09 2 komentara 172 prikaza
snijeg (1)
Foto: Mladen Mandić
Pogledajte galeriju 1/7

Danas je u Zagorju napadalo više od pola metra snijega što je izazivalo kaos na prometnicama. Autobusi, kamioni i šleperi, ali i osobni automobili nepripremljeni za tako veliki snijeg, ostajali su, naročito tijekom jutra kad je situacija bila najkritičnija, zameteni u snijegu. Zagorska zimska služba u noći na ponedjeljak na terenu je imala 19 ekipa. Zimski uvjeti proglašeni su na svim prometnicama i postavljeni su znakovi upozorenja. Zbog jakog snijega promet se posebno otežano odvijao na području Maclja te u podsljemenskoj zoni. Iz Županijske uprave za ceste i policije rekli su nam da je unatoč velikom snijegu na svim cestama za promet bila zatvorena jedino Sljemenska cesta i to u prijepodnevnim satima sa zagrebačke strane, a potom i sa zagorske – od ulaza u Park prirode Medvednica do Hunjke.

Prijeti i ledena kiša

Voditelj Zimske službe iz ŽUC-a Josip Kartelo ističe da je zimska oprema obvezna u cijelom Zagorju te poziva vozače na oprez, posebice zbog toga što je najavljena i ledena kiša, a u toj situaciji i zimska služba je nemoćna – ističe Kartelo dodajući i da u zimskim uvjetima ceste moraju biti prohodne, ali ne i crne. Zimski uvjeti su proglašeni i na dionicama autocesta gdje je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obvezna zimska oprema.

Iz većih zagorskih središta apeliraju na građane da zbog velike količine snijega u idućim danima pomognu komunalnim službama u čišćenju snijega. Također i mole građane koji imaju parkirana vozila na prometnicama da uklone kako bi ekipe na terenu mogle očistiti prometnice. Krapinskim komunalnim službama to je bilo i prvo ‘vatreno krštenje’ sa zimskim nevoljama s obzirom na to da su od ŽUC-a nedavno preuzeli sve ceste na području Grada. Otvoreno su rekli da trebaju i očekuju pomoć od zimske službe. Tijekom nedjelje na zagorskim cestama zabilježeno je osam prometnih nesreća, međutim tijekom današnjeg dana do 15 sati nijedna, što znači da su vozači bili izuzetno oprezni.

Neka i roditelji procijene

S obzirom na velike snježne oborine i najavljene neprilike u idućim danima koje stvaraju probleme pri prijevozu učenika, školama je Županija rekla da sami procijene mogu li održavati nastavu te da prema potrebi i odgode nastavu uz suglasnost nadležnog Ureda državne uprave i ministarstva i da o odluci izvijeste Županiju. Tako je zahtjev za odgodu danas zatražilo 11 osnovnih i pet srednjih škola, neki samo jedan dan, neki u najvećem broju slučajeva dva, a neki kao OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka i cijeli tjedan. Odgodu su zatražile i OŠ iz Svetog Križa Začretja, Krapinskih Toplica, Desinića, Velikog Trgovišća, Pregrade, Donje i Gornje Stubice, Brestovca Orehovičkog, Bedekovčine i Škole pri bolnici Krapinske Toplice, kao i Srednje škole Zabok, Zlatar i Oroslavje, Gimnazija A.G. Matoša i ŠUDIGO Zabok.

S pomoćnicom ministra Ankicom Nježić, priopćeno je iz Županije, sve škole koje su predale zahtjev za odgodu nastave, a imaju prostora u kalendaru rada za nadoknadu nastave, dobit će naknadnu suglasnost. Isto tako i županica Sonja Borovčak poziva roditelje da sami procijene situaciju na terenu te da djecu ne šalju u škole ako su vremenske prilike loše.

>> Dok je jedan dio Hrvatske zatrpan snijegom, Slavoniju grijalo sunce

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo
  • dalibor.hren:

    Bravo za županicu.

  • mmmmm:

    Ovo stvarno graniči s ludilom, ako već nije ludilo: prema šupanici sada će i roditelji procjenjivati hoće li biti nastave ili ne. naravno, mogu, ali kroz sustav.