Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DRAGULJI

Zagorec tražio da mu prodam drago kamenje

19.01.2009.
u 09:40

Sjećam se da sam došao generalu Zagorcu u kancelariju te da mi je on pokazao plastične kutijice koje su bile plombirane. U njima su bili primjerci dragog kamenja, i to safira, smaragda i rubina. Pitao me mogu li ja to preko svojih veza prodati kome. Kazao sam da ću pokušati, a Snježana Šiprak mi je tada donijela fotokopije specifikacija. Po njima, vrijednost toga dragog kamenja bila je 17 milijuna DEM. Ja sam to nudio nekim posrednicima, pokušavao sam to prodati možda oko pola godine do godinu dana. No bezuspješno.

Neki su mi nudili da to prodam dio po dio, ali Zagorec je rekao da se mora prodati sve odjednom. No jednostavno nije išlo, a stekao sam dojam da je to Zagorec prodavao za MORH – kazao je danas Hrvoje Petrač u nastavku suđenja umirovljenome generalu Vladimiru Zagorcu, optuženom za zloporabu položaja i ovlasti tešku pet milijuna dolara.

Promijenio mišljenje
Petrač je tako promijenio mišljenje od prošlog ročišta prije dva mjeseca. Tada je naime kazao da ne želi odgovarati ni na čija pitanja jer je bio potresen situacijom i smrću svog prijatelja Ive Pukanića. Zbog takvog stava, Siniša Pleše, predsjednik sudskog vijeća, kaznio ga je sa 10.000 kuna, a prijetio mu je i zatvor.

Bivša tajnica: Zagorec je bio moćniji od Tuđmana i Šuška

Sud Hrvoja Petrača zbog odbijanja svjedočenja kaznio sa 10.000 kuna

Najbolji prijatelji preko noći - smrtni neprijatelji

Petrač, koji je doveden iz zatvora u Puli gdje služi kaznu zbog otmice Zagorčeva maloljetnog sina, danas je vrlo pomirljivo pričao o svemu. Zagorčevu obranu najviše su zanimala Petračeva famozna pisma koje je on iz zatvora pisao Pukaniću. Na pitanje Zagorčeva branitelja Zvonimira Hodaka da objasni što u tim pismima primjerice znači spominjanje dogovora da se “otvori Zagi”, Petrač je odgovorio:

– Meni nitko nikakvu uslugu ni za što nije nudio. Dok sam bio u zatvoru u Grčkoj, čuo sam se s Pukanićem jer je to tamo moguće. On i moja obitelj su me uvjeravali da se vratim u Hrvatsku, iako sam ja napravio cijelu logistiku tamo. Prema njihovu zakonu, ako se u dvije godine ne pokrene ekstradicijski postupak, slobodan si čovjek.

Nakon suđenja za otmicu, u medijima sam vidio da se pokreće postupak protiv Zagorca i da će svjedočiti Snježana Šiprak. Ništa nisam dobio za to, nitko mi nikakvu uslugu nije nudio, smatram da sam nevin čovjek koji je osuđen bez dokaza – kazao je Petrač.

 – A jeste li očekivali neku političko-pravosudnu uslugu za svoje svjedočenje? – zanimalo je Hodaka. – Ne, jer nije hrvatsko pravosuđe dućan iz kojeg se nešto uzima i daje. A i ja nisam čovjek iz politike – kazao je Petrač.

Nevjerodostojni ste
Na koncu su i Hodak i Zagorec prigovorili istinitosti njegova iskaza, smatrajući ga nevjerodostojnim i iskonstruiranim, na što im je Petrač replicirao: – Govorio sam istinu.


'Kaktus' je bio Pukanićev šifrarnik

Na pitanja tko su osobe koje se u pismima spominju kao “kaktus”, “šef onog kojeg si vozio u mercedesu CL 500” te “onaj kojeg boli zub”, Petrač nije imao odgovor. Objasnio je da je to Pukanićev šifrarnik, odnosno da ih je on tako nazivao, pa ne bi bilo fer da on spominje o kome je riječ. Na većinu pitanja o pismima Petrač je odgovarao da se ne sjeća ili da to baš nije tako. U jednom trenutku je, nakon pitanja je li mu tko pomogao zbog njegovih prijašnjih iskaza, kazao: – Pa naravno da mi nitko nije pomogao kad sam nevino osuđen! Ako me pitate jesam li nekome radio usluge, pa usluga je i ovo što su me digli u pol pet da bi me iz Pule dovezli ovdje.


Susret bivših prijatelja

Iako se očekivalo da će susret dvojice bivših prjatelja u sudnici biti buran, to se nije dogodilo. Petrač je poprilično pomirljivo, pa i pomalo nezainteresirano, odgovarao na sva pitanja, no ipak ga je u jednom trenutku Zagorec uspio malo iživcirati. Kad ga je Zagorec upitao da mu objasni navode iz jednog od pisama “zna li da su ga emisari ponovno iznevjerili”, Petrač mu je prilično živčano odgovorio: Zašto vi mislite da se to odnosi na vas, pa nije ovaj proces cijeli moj život. U tim pismima ima i drugih stvari, a ovo se na vas uopće ne odnosi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije