Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTUPAK STAR 15 GODINA

Zagorec ponovno oslobođen za uređenje Šporerove vikendice

Vladimir Zagorec
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
14.03.2017.
u 15:20

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u utorak je ponovno nepravomoćno oslobođen optužbe za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera, u postupku što se po sudovima 'vuče' čak 15 godina.

Postupak protiv Šporera, koji je po medijskim tvrdnjama uređenjem vikendice nagrađen jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izdvojen je 23. siječnja.

Sudski vještak je još krajem studenoga prošle godine zaključio da on zbog teške bolesti nije sposoban pratiti suđenje, a ukoliko mu se zdravstveno stanje poboljša trebalo bi mu se sudit u zasebnom postupku.

 

Optuženičku klupu sa Zagorcem i Šporerom dijelili su i bivši M. K. iz MORH-a i jedan njegov nekadašnji pomoćnik koji su također oslobođeni. Jedino je M. K. nazočio izricanju nove presude.

Na prvom suđenju Šporer je nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora. Novo suđenje zatražio je Vrhovni sud, ukinuvši presudu iz 2011. koja je donesena nakon desetogodišnje rasprave pred zagrebačkim Županijskim sudom gdje je predmet prošao čak četiri sudska vijeća.

Obrazlažući drugu nepravomoćnu presudu sudac Tomislav Juriša kazao je da je vijeće moralo zaključiti kako u ovom slučaju nije dokazana bilo kakva protupravna korist na štetu Ministarstva obrane, jer se Šporerova vikendica nalazi na području oslobođenom u akciji Maslenica, a Hrvatska vojska je objekt koristila više od godinu dana.

Zagorec, nekadašnji direktor RH Alana i pomoćnik ministra obrane, u Zagrebu je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara.

Zagorec je nakon pet godina u zatvoru na ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. U zatvoru je bio od listopada 2008., kad ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo
18:02 14.03.2017.

Tuđmanovi generali....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije