Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humano

Zagorci u dobrovoljnom darivanju krvi najbolji u Hrvatskoj!

Darivatelji krvi
Matija Topolovec/PIXSELL
31.10.2011.
u 11:00

U 2010. godini prikupljeno je 9085 doza, što je udio od 6,4 posto, a hrvatski prosjek je 3,8 posto

- Vi ste brend Krapinsko zagorske županije, poručio je dobrovoljnim darivateljima krvi Anton Kuščar, predsjednik Crvenog križa KZŽ, na godišnjoj skupštini Društva u Krapini, gdje su darivateljima uručena priznanja. Krapinsko-zagorska županija je od 2002. do 2010. godine prva u Hrvatskoj po darivanju krvi, a u 2010. godini je prikupljeno 9085 doza krvi što je udio od 6,4 posto.

 

Bolji i od prosjeka EU

 

Prosjek RH je 3,8 posto, a u EU pet posto. U krvotoku solidarnosti ističu se i žene. Micika Miškec iz Zlatara dala je krv 79 puta, a u 63 godini života želi nastaviti. - Krv sam počela davati u pogonu Rade Končara. Tada mi se to dopalo, dobivali smo slobodne dane, pa smo ja i kolegice to vrijeme iskoristile da obiđemo trgovine - smije se Micika, dok je njena kolegica, Štefica Bajzek krv dala 75 puta u 70 godina života. Željko Sviben kaže kako je sto puta rekao “da”, i ne misli odustati. 250 bočica krvi dali su kolege iz pogona Prodaje i to Darko Hitrec i Robert Valenčak po 75 puta, a Željko Sviben sto puta, čime se Vesna Pavleković predsjednica tamošnjeg društva posebno ponosi. GDCK Krapina također s ponosom ističe velik broj darivatelja krvi, od kojih je sto i više puta krv dalo njih 19.

 

Najbolji rezultat u povijesti

 

U 2011. godini prikupljeno je 2786 doza krvi, odnosno 11,5 posto na sto stanovnika što je najbolji rezultat u povijesti GDCK Krapina. Stjepan Kralj iz Krapine krv je dao 107 puta. - Počeo sam kao šegrt u Krateksu. Danas smo supruga i ja na burzi, s primanjima od 2400 kuna, no čovjek treba cijeniti ono što se ne može platiti, a to je spašavanje nečijeg života - istaknuo je Kralj.

Darivati dio sebe za nepoznatog je neprocjenjivo

Ova posebno vrijedna grupacija humanitaraca naročit je ponos društva, Crvenog Križa i članova njihovih obitelji - istaknuo je Anton Kuščar, predsjednik Crvenog križa KZŽ. Zagorskim darivateljima u ime svih bolesnika došla je čestitati i Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. - Ovaj poziv ne nudi ništa materijalno. Danas se sve procjenjuje i mjeri samo za dobrotu nema skale, jer darivati dio sebe za nepoznatog je neprocjenjivo - poručila je dr. Jukić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije