Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT

Zagorci i Međimurci preko Ljubljane do novca za "Roke"

'26.05.2010., Lepoglava \\u0096 Zagorci, Medjimurci i Slovenci svoju bastinu cipke, logozara i skopa kandidiraju u programe IPA-e. Photo: Ljiiljana Risek/VLM'
Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
1/3
27.05.2010.
u 17:10

Lepoglava, Bednja i Štrigova u projektu nazvanom Spretni prsti, preko predpristupnog europskog fonda IPA, unovčuju tradoconalnu čipku, slamnate krovove i stare preše

Predstavnici Lepoglave, Bednje, Štrigove i prekograničnog slovenskog Veržeja i njihovih turističkih zajednica pokrenuli su zajedničku kulturnu "ofenzivu". Svoju izvornu baštinu odlučili su zaštititi i komercijalizirati zajedničkim programom, nazvanim "Spretni prsti", te ga zajedno kandidirati za financiranje europskom pretpristupnom programu IPA-i.

- Tijekom lipnja Agencija za razvoj Varaždinske županije izradit će troškovnik programa, a već do kraja idućega mjeseca program ćemo preko Ljubljane poslati u Bruxelles. Šaljemo ga kao radni projekt nazvan "Roke", što je skraćenica od rukotvorstvo, obrt, kultura, etnologija. Budući da smo se već dogovorili o svim pojedinostima i o suradnju u tome, ne vidimo razlog da program ne prođe, to više što je njime osim čuvanja narodne baštine predviđena i njezina tržišna valorizacija - čulo se u Lepoglavi, u kojoj su se Zagorci, Međimurci i Slovenci dogovarali o zajedničkome nastupu.

Lepoglava će u "Spretnim prstima" biti zastupljena čipkom, Veržej cekerima i sličnim rukotvorinama, a Bednja, Štrigova i Veržej konkurirat će za dodjelu novca za pokrivanje klijeti i starih hiža škopom.

- U Železnoj Gori jednu smo staru blatnu kuću sačuvali od propadanja i pokrit ćemo je škopom. No još nas više veseli gradnja vidikovca na Mađerka bregu u Robadju. S njega pogled puca prema Austriji, Sloveniji i Varaždinu. Puno će nam značiti u turističkoj ponudi, da se vidi sva ljepota naših brega - kaže Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Objasnio nam je i kakve veze spretni prsti imaju s vidikovcem. Naime, uz njega će postaviti golemu prešu kakve su nekad upotrebljavali štrigovski vinari. Demonstrator će turistima spretnim prstima pokazivati kako se to radilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije