Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorci i Međimurci preko Ljubljane do novca za "Roke"

Lepoglava, Bednja i Štrigova u projektu nazvanom Spretni prsti, preko predpristupnog europskog fonda IPA, unovčuju tradoconalnu čipku, slamnate krovove i stare preše
27. svibnja 2010. u 17:10 0 komentara 8 prikaza
'26.05.2010., Lepoglava \\u0096 Zagorci, Medjimurci i Slovenci svoju bastinu cipke, logozara i skopa kandidiraju u programe IPA-e. Photo: Ljiiljana Risek/VLM'
Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
Pogledajte galeriju 1/3

Predstavnici Lepoglave, Bednje, Štrigove i prekograničnog slovenskog Veržeja i njihovih turističkih zajednica pokrenuli su zajedničku kulturnu "ofenzivu". Svoju izvornu baštinu odlučili su zaštititi i komercijalizirati zajedničkim programom, nazvanim "Spretni prsti", te ga zajedno kandidirati za financiranje europskom pretpristupnom programu IPA-i.

- Tijekom lipnja Agencija za razvoj Varaždinske županije izradit će troškovnik programa, a već do kraja idućega mjeseca program ćemo preko Ljubljane poslati u Bruxelles. Šaljemo ga kao radni projekt nazvan "Roke", što je skraćenica od rukotvorstvo, obrt, kultura, etnologija. Budući da smo se već dogovorili o svim pojedinostima i o suradnju u tome, ne vidimo razlog da program ne prođe, to više što je njime osim čuvanja narodne baštine predviđena i njezina tržišna valorizacija - čulo se u Lepoglavi, u kojoj su se Zagorci, Međimurci i Slovenci dogovarali o zajedničkome nastupu.

Lepoglava će u "Spretnim prstima" biti zastupljena čipkom, Veržej cekerima i sličnim rukotvorinama, a Bednja, Štrigova i Veržej konkurirat će za dodjelu novca za pokrivanje klijeti i starih hiža škopom.

- U Železnoj Gori jednu smo staru blatnu kuću sačuvali od propadanja i pokrit ćemo je škopom. No još nas više veseli gradnja vidikovca na Mađerka bregu u Robadju. S njega pogled puca prema Austriji, Sloveniji i Varaždinu. Puno će nam značiti u turističkoj ponudi, da se vidi sva ljepota naših brega - kaže Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Objasnio nam je i kakve veze spretni prsti imaju s vidikovcem. Naime, uz njega će postaviti golemu prešu kakve su nekad upotrebljavali štrigovski vinari. Demonstrator će turistima spretnim prstima pokazivati kako se to radilo.

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.