Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve se ruši

Zagorčevi arhitektonski dragulji u Beču ugrožavaju ljude

zagorec
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
23.10.2011.
u 12:00

S nekoć raskošne palače u središtu grada nedavno je pao prozor – nasred Trga burze

I dok bivši hrvatski general Vladimir Zagorec izdržava svoju sedmogodišnju kaznu zbog krađe dragulja, njegove dvije nekretnine u Beču koje je platio 40 milijuna eura počele su se urušavati i prijetiti prolaznicima. Tako se nedavno sa Zagorčeve bečke palače, u kojoj su od kraja 19. stoljeća bili austrijski poštanski i telegrafski uredi, urušio prozor i pao nasred Börseplatza (Trga burze), u najstrožem središtu austrijske metropole. Srećom, nitko od prolaznika nije ozlijeđen, a gradske vlasti bile su tada zatvorile taj dio trga dok se oštećeni dio zgrade ne sanira.

Teško vrijeme za prodaju

– Sramota je za grad da ova predivna palača, koja je zaštićeni spomenik kulture, godinama propada, a sada je postala opasna i za naše živote. Ne zanima me tko je njezin vlasnik, samo se nadam da će grad ili država uskoro pronaći neko rješenje te zgradu bivše pošte napokon urediti i privesti svrsi koju zaslužuje – kazao nam je Andreas H. koji onuda svaki dan ide na posao.

A nekad raskošna historicistička palača na Börseplatz 1 građena je od 1870. do 1873. godine, duga je 54, a široka 42 metra i ima četiri etaže (ukupno više od 8000 kvadrata). Navodno je Zagorec tu palaču potkraj 2002. godine platio 24 milijuna eura, a prema upisanim založnim pravima Hypo banke za kredit Zagorcu ona vrijedi 29,4 milijuna eura. Međutim, u sveopćoj recesiji koja je pogodila i Austriju sve je teže naći kupca i za ovako reprezentativan objekt, a bivši general očito je ne želi dati u bescjenje. Zagorec ju je namjeravao preurediti u luksuzan hotel sa 160 soba. Ugledni Wiener Zeitung iz dobro obaviještenih izvora doznao je da je palača već rezervirana za jednog kupca koji bi je trebao pretvoriti u hotel s pet zvjezdica. Međutim, problem je što je palača zaštićeni spomenik kulture i na njoj se prilikom preuređenja neće moći izvoditi veći zahvati.

Zagorčeva supruga Klerisa Zagorec direktorica je tvrtke za kupnju i razvoj “Börseplatz 1”, a prema podacima o austrijskim tvrtkama s portala www.FirmenABC.at, ona i dalje upravlja tom palačom, spomenikom arhitekture. Posljednji je put palača bila u funkciji u ljeto 2008., kada ju je tada odbjegli hrvatski general Zagorec besplatno ustupio austrijskom redatelju Paulusu Mankeru, koji je ondje postavio dramu “Alma” izraelskog pisca Joshue Sobola. Drama je prikazivala život Alme Mahler-Werfel, supruge poznatog austrijskog skladatelja Gustava Mahlera, a nedugo nakon što je mecena Zagorec ustupio svoju palaču umjetnicima, slijedilo je njegovo izručenje Hrvatskoj, početkom listopada 2008., dok je na sedmogodišnju kaznu zatvora osuđen u Zagrebu 2. ožujka 2009. godine. Uz kaznu zatvora, presuđeno je da Zagorec mora vratiti i pet milijuna dolara, koliko je procijenjeno da su vrijedili ukradeni dijamanti.

Zagorec je vlasnik pravog arhitektonskog dragulja i na drugome kraju grada, u rezidencijalnom dijelu Beča, na brežuljku Döblingen, na adresi Hohe Warte 3. Tu, u četvrti nalik zagrebačkoj Šalati, u Zagorčevu susjedstvu nalaze se veleposlanstva Egipta, Irana... Vilu izgrađenu u barokno-secesijskom stilu mađarska obitelj Andrassy darovala je gradu Beču, a od 1946. do 1999. godine služila je kao dom za siročad. Devet godina vila je bila prazna, sve do ljeta 2008., kada je postala udarna vijest u svim austrijskim medijima.

Naime, 11. i 12. srpnja vilu su zauzeli aktivisti, skvoteri, sa željom da u njoj urede svoje stanove i otvore kulturni i društveni centar. Međutim, policija ih je brzo potjerala jer je nedugo prije toga vilu kupio upravo Vladimir Zagorec, navodno za 14 milijuna eura. Stanovnici ulice Hohe Warte kazali su nam da uopće ne znaju čija je ta kuća te da ih to pretjerano i ne zanima.

– Ne znam gdje je i čija je ta kuća, a još je i bolje da ne znam ako je riječ o osuđeniku – našalio se policajac iz postaje koja je od Zagorčeve vile udaljena 200-tinjak metara.

Vladimir Zagorec uspio je ipak prodati jednu od tri svoje nekretnine na elitnim bečkim lokacijama. Sredinom siječnja ove godine Zagorec je za 1,15 milijuna eura austrijskoj tvrtki koja se bavi nekretninama uspio prodati derutnu kuću s golemim dvorištem na adresi Döblinger Cobenzlgasse 70, nedaleko od svoje vile u ulici Hohe Warte. Od dobivenog iznosa Zagorec je 800 tisuća eura morao dati Hypo Alpe Adria grupi za podmirenje otvorenog potraživanja za kredit koji je od banke dobio za kupnju vile.

Štetu pokriva osiguranje

Bečki odvjetnik dr. Albrecht Heller potvrdio nam je da su palača na Börseplatz 1 i vila u Hohe Warte 3 i dalje u vlasništvu Vladimira Zagorca te da ga on medijski i pravno zastupa u oba slučaja.

– Obje nekretnine, i Börseplatz i Hohe Warte, u postupku su prodaje, a sve štete koje mogu nastati pokrivamo iz osiguranja – odgovorio nam je Haller na pitanje plaćaju li gradu Beču kazne za oronule zgrade i koliko plaćaju štetu nastalu zbog urušavanja.

Ključne riječi

Komentara 27

PA
paulineja
12:19 23.10.2011.

U Beču koje je platio 40 milijuna eura počele su se urušavati i prijetiti prolaznicima.Evo gdje je naša \"Hrvatska imovina\"? a koliko je takvih Zagoraca--generala?fuj svi ...lopovi...Da su bili pravi završili bi škole i stvarali od svog rada a ovako...nikad kraja...jer država im je omogućila...naši zakoni...

ME
mellifera196666
12:29 23.10.2011.

Nevjerojatna je pohlepa malog generala...

Avatar Piruška
Piruška
12:15 23.10.2011.

Nitko nema m**a u ovoj državi da ratnim profiterima stane na žulj ! Sram Vas bilo sve skupa kaj ste omogučili hrvatskim generalima da se obogate na naš račun ( Zagorec, Čermak, Praljak... )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije